Jakie ryby są najzdrowsze?
W rybach znajdziemy znaczne ilości wielonienasyconych kwasów omega-3, witamin z grupy B, cennych związków mineralnych oraz białka. Dietetyczka kliniczna mgr Joanna Sobczak podobnie jak wielu innych ekspertów uważa, że najzdrowsze są tłuste ryby morskie takie jak dorsz, halibut czy łosoś. Dlatego powinny znaleźć się zarówno na wigilijnym stole, jak i w naszym codziennym menu. Najlepszym sposobem będzie przyrządzenie ich w zalewie octowej z dodatkiem cebuli czy oleju albo podanie ich razem z sosem lub ze śmietaną. Poza tym powinniśmy starać się kupować ekologiczne produkty pochodzące z certyfikowanych połowów
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tych ryb należy unikać
W trosce o zdrowie nasze i naszych dzieci powinniśmy zrezygnować z jedzenia pangi. Jest to słodkowodna ryba, która pochodzi z azjatyckiej rzeki Mekong. W porównaniu z innymi gatunkami ryb nie przedstawia zbyt wielu prozdrowotnych właściwości. Ponadto może zawierać rtęć, ołów, pestycydy oraz pozostałości antybiotyków i hormonów, którymi jest faszerowana. Nierzadko pangi są hodowlane w zanieczyszczonych wodach, gdzie są przetrzymywane w klatkach i karmione sztucznymi paszami.
Eksperci radzą, żeby podczas robienia zakupów świątecznych unikać ryb pochodzących z rzek lub niesprawdzonych źródeł. Warto również dowiedzieć się ile dany produkt zawiera prawdziwego mięsa, a ile ma w sobie zamrożonej wody, która w sztuczny sposób zwiększa jego wagę. Pomimo tego, że ryby dobrej jakości są jednymi z najbardziej wartościowych produktów na świecie, powinniśmy zachować umiar w ich spożywaniu. Dotyczy to zwłaszcza Świąt Bożego Narodzenia.
Myślę, że na naszym talerzu powinno znaleźć się 200-300 gramów ryby w ciągu dnia. Jest to optymalna, dobra porcja. Nie należy przesadzać z ilością ryb, tym bardziej że podczas świąt jemy także inne rzeczy – podkreśla Joanna Sobczak w rozmowie z WP abcZdrowie.