Ta witamina może powodować raka. Uważaj, żeby nie przesadzić

6

Chociaż brak odpowiedniej ilości witamin w diecie może negatywnie wpływać na nasz organizm, warto zauważyć, że ich nadmiar również jest wyjątkowo szkodliwy. Naukowcy alarmują, że nadmierne spożycie popularnych witamin znacząco zwiększa ryzyko rozwoju różnych nowotworów, w tym płuca, piersi, jelita grubego i krtani.

Ta witamina może powodować raka. Uważaj, żeby nie przesadzić
Nadmiar witaminy B12 może być bardzo groźny - tak samo, jak jej niedobór (Licencjodawca, Stefania Pelfini, La Waziya Phot)

Wyniki badań, które zostały opublikowane w czasopiśmie medycznym "Journal of Clinical Oncology", dowodzą, że zbyt wysokie stężenie witamin z grupy B w organizmie o 30-40 proc. zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju komórek nowotworowych w płucach.

Co więcej, istnieją grupy osób, które są najbardziej podatne na jej przedawkowanie. Badania te wskazują, że największe ryzyko dotyczy mężczyzn, którzy codziennie przekraczają dawkę 55 µg witaminy B12 lub 20 mg witaminy B6. Dla osób palących papierosy ryzyko jest trzykrotnie wyższe. Jednakże, dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska z Polskiego Towarzystwa Żywieniowego oraz założycielka Instytutu Medycyny Integracyjnej Arcana sugeruje ostrożne podejście do tych wyników.

Jak podkreśliła ekspertka w rozmowie z WP abcZdrowie, istnieją badania sugerujące, że podwyższone poziomy B12 mogą być powiązane ze zwiększonym ryzykiem występowania nowotworów. Niemniej jednak nie można wykluczyć, że to mogą być objawy już toczącej się choroby, a nie efekty nadmiernej suplementacji witamin. Dlatego nie można jednoznacznie stwierdzić, że to właśnie nadmiar witaminy B12 może wywoływać chorobę nowotworową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Niedobór witaminy B12. Jakie są objawy?

Zbyt wysokie stężenie witaminy B12 występuje przy tych nowotworach

Dr Cubała-Kucharska dodała również, że zbyt wysokie stężenie kobalaminy może występować przy rozwijających się nowotworach lub chorobach wątroby. Wspomniała, że nierozsądna suplementacja kwasu foliowego przy jednoczesnym niedoborze witaminy B12 może sprzyjać rozwojowi demencji i zaburzeniom poznawczym. Pilnowanie dawkowania jest więc absolutnie kluczowe.

Jak wyjaśniła dr Cubała dla serwisu WP abcZdrowie, zarówno podstawowa forma kwasu foliowego, jak i obecnie popularna forma L-5-MTHF, mogą w prostej linii prowadzić do niedoboru witaminy B12. Nasze komórki wówczas próbują bronić się przed nadmiarem kwasu foliowego, blokując jego wnikanie. Dzieje się tak wtedy, gdy w naszym organizmie nie ma nadmiaru witaminy B12.

Podsumowując wypowiedzi ekspertów, można stwierdzić, że nadmiar oraz niedobór niektórych witamin z grupy B mogą być ważnymi czynnikami ryzyka dla wielu problemów zdrowotnych. Konieczna jest więc właściwa suplementacja, zgodna z zaleceniami producentów i lekarzy.

Witamina B12 znajduje się w wielu produktach pochodzenia zwierzęcego. Znajdziemy ją m.in. w jajkach i nabiale, a także rybach i owocach morza. Kobalamina znajduje się także w nerkach i wątrobach zwierzęcych.

Autor: ACG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić