Nutri-Score jest stosunkowo nowym system oznaczania produktów spożywczych, dlatego też nie wszyscy zdążyli bliżej mu się przyjrzeć. Chodzi o kolorowy pasek z literkami, występujący na wybranych towarach żywnościowych.
Tajemniczy pasek można znaleźć zarówno na żywności sygnowanej znanymi markami, jak i produktach własnych sieci takich jak Żabka czy Biedronka. Nie wszyscy mają świadomość, jaki jest jego cel.
Tajemnicze literki na produktach spożywczych. O co chodzi?
System Nutri-Score kategoryzuje produkty według pięciostopniowej skali od A do E. Każdej literze przypisany jest inny kolor. Wyróżnione na produkcie litera i kolor odpowiadają jego poziomowi wartości żywieniowej, a dokładniej - określają bilans składników korzystnych i niekorzystnych w danym produkcie
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Oznaczenie Nutri-Score wyliczane jest na podstawie zawartości składników w 100 g produktu lub 100 ml napoju przy użyciu skali Rayner’a. Ustala się punkty za składniki, które w diecie należy ograniczać: wysoka wartość energetyczna, cukry proste, kwasy tłuszczowe nasycone, sód/sól kuchenna - czytamy na rządowej stronie.
Według tej skali oznaczenie literą A i kolorem ciemnozielonym dotyczy produktów o najwyższej jakości, natomiast kolor czerwony i litera E oznacza żywność, która jest mniej odżywcza i powinniśmy spożywać ją w ograniczonych ilościach.
Produkty z zielonym oznaczeniem A lub B to te ważne w diecie, które warto włączyć do codziennego jadłospisu, ponieważ cechujące się wysoką wartością odżywczą. Natomiast oznaczenie pomarańczowe D oraz czerwone E sugeruje, że produkty te zawierają większą ilość składników, które powinno się ograniczać i należy je spożywać rzadziej lub w mniejszej ilości - dowiadujemy się ze strony gov.pl.
Nutri-Score na razie jest systemem stosowanym dobrowolnie, ale nie wykluczone, że z czasem Unia Europejska zobliguje wyrzyskich producentów do jego wdrożenia. System jest polecany m.in. przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) czy Instytut Matki i Dziecka w Polsce.