Czym jest lepka krew?
"Gęsta krew" jest potocznym sformułowaniem, używanym czasem do określenia stanów nadkrzepliwości krwi (trombofilii) lub do zespołu nadmiernej lepkości krwi, który powstaje na skutek podwyższonego poziomu czerwonych krwinek (erytrocytów) albo stężenia białek w osoczu krwi.
Nie zawsze jednak sformułowanie "gęsta krew" wiąże się z konkretną chorobą. Zdarza się, że krew zagęszcza się tymczasowo na skutek odwodnienia i niewłaściwej diety; do jej zagęszczenia przyczyniają się m.in. lipoproteiny, w tym tzw. zły cholesterol.
Za zbyt dużą gęstością krwi może się kryć ryzyko tworzenia się skrzepów.
Warto więc regularnie (przynajmniej raz w roku) robić morfologię, bo wspomniane wyżej objawy — zawroty i bóle głowy, problemy ze wzrokiem, siniaki, wysokie ciśnienie krwi, obfite miesiączki, problemy z koncentracją, chroniczne zmęczenie i osłabienie, nocne poty, duszności, krwioplucie, świąd skóry — nie tylko nie należą do najprzyjemniejszych, ale mogą również wywoływać poważne, nieodwracalne skutki — np. poronienie, udar, zatorowość płucną.
Żeby krew była rzadsza, należy:
- pić co najmniej 2,5 litra wody dziennie,
- stosować dietę bogatą w produkty, które naturalnie rozcieńczają krew (tłuste ryby, algi, czosnek, kurkuma, imbir, kminek, zielona herbata, orzechy, tofu, olej lniany i rzepakowy, śliwki, czerwone owoce jagodowe, wiśnie, czerwona kapusta i bakłażan).
- regularnie uprawiać aktywność fizyczną (ruch wspomaga krążenie),
- unikać stresu, a jeśli to niemożliwe — nauczyć się zdrowego radzenia sobie z nim,
- regularnie oddawać krew (pomaga to pozbyć się części erytrocytów i wymusza na organizmie wyprodukowanie nowych).
Stosowanie powyższych zasad chroni zdrowie na wielu poziomach, nie zastąpi jednak konsultacji z lekarzem ani regularnie wykonywanych badań.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.