Tak zabijasz wszystkie wartości odżywcze. Nigdy tego nie rób
Mogłoby się wydawać, że codzienna porcja warzyw i owoców to najlepsza recepta na bycie szczupłym i zdrowym. Niestety, aby cieszyć się piękną sylwetką, z niektórych warzywnych przysmaków powinniśmy zrezygnować.
Warzywna tempura
Tempura to pochodzący z Japonii sposób przyrządzania dań oparty na panierowaniu. Warzywa, które panierujemy w mące i smażymy w oleju, tracą składniki prozdrowotne i stają się bardziej kaloryczne. Warto wiedzieć, że jedna porcja panierowanej fasoli ma aż 230 kalorii i 11 g tłuszczu. Zamiast panierować jarzyny, możemy je blanszować - jest to na pewno zdrowsza metoda.
Warzywne frytki
Warzywne frytki są ostatnio bardzo popularne. Warto się jednak zastanowić, dlaczego frytki robione z ziemniaków (także słodkich) są szkodliwe dla zdrowia. Przecież to również warzywa, które teoretycznie powinny mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Tłumy na każdym kroku. Europejska Stolica Świąt Bożego Narodzenia zachwyca
Wniosek jest prosty – warzywa nie powinny być smażone w głębokim oleju.
Koktajle z warzyw
Uwielbiane na całym świecie. Niestety, te gotowe, które możemy kupić praktycznie w każdym supermarkecie, pozostawiają wiele do życzenia. Sięgając po nie, powinniśmy zapoznać się z etykietą i sprawdzić ich skład. Niektóre gotowe do spożycia koktajle posiadają dużą ilość cukru dodanego.
Najlepiej kupić ekologiczne warzywa lub owoce i przyrządzić w domu orzeźwiający, niskokaloryczny napój bez dodatku cukru.
Dipy z warzyw
Dipy zrobione z warzyw, które kupujemy w sklepach, również nie pomogą nam w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Jeżeli mamy ochotę na ten rodzaj warzywnego sosu, to najlepiej zróbmy go sami. Dipy dostępne w sklepie nie tylko zawierają mnóstwo toksycznych konserwantów i barwników, ale w ich składzie często możemy znaleźć majonez, glutaminian sodu czy cukier.
Warzywa z pewnością powinny być stałym elementem naszego menu, ale muszą być też odpowiednio przygotowane, jeżeli chcemy schudnąć i cieszyć się prawidłowym poziomem cholesterolu.