Warzywna tempura
Tempura to pochodzący z Japonii sposób przyrządzania dań oparty na panierowaniu. Warzywa, które panierujemy w mące i smażymy w oleju, tracą składniki prozdrowotne i stają się bardziej kaloryczne. Warto wiedzieć, że jedna porcja panierowanej fasoli ma aż 230 kalorii i 11 g tłuszczu. Zamiast panierować jarzyny, możemy je blanszować - jest to na pewno zdrowsza metoda.
Warzywne frytki
Warzywne frytki są ostatnio bardzo popularne. Warto się jednak zastanowić, dlaczego frytki robione z ziemniaków (także słodkich) są szkodliwe dla zdrowia. Przecież to również warzywa, które teoretycznie powinny mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Wniosek jest prosty – warzywa nie powinny być smażone w głębokim oleju.
Koktajle z warzyw
Uwielbiane na całym świecie. Niestety, te gotowe, które możemy kupić praktycznie w każdym supermarkecie, pozostawiają wiele do życzenia. Sięgając po nie, powinniśmy zapoznać się z etykietą i sprawdzić ich skład. Niektóre gotowe do spożycia koktajle posiadają dużą ilość cukru dodanego.
Najlepiej kupić ekologiczne warzywa lub owoce i przyrządzić w domu orzeźwiający, niskokaloryczny napój bez dodatku cukru.
Dipy z warzyw
Dipy zrobione z warzyw, które kupujemy w sklepach, również nie pomogą nam w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Jeżeli mamy ochotę na ten rodzaj warzywnego sosu, to najlepiej zróbmy go sami. Dipy dostępne w sklepie nie tylko zawierają mnóstwo toksycznych konserwantów i barwników, ale w ich składzie często możemy znaleźć majonez, glutaminian sodu czy cukier.
Warzywa z pewnością powinny być stałym elementem naszego menu, ale muszą być też odpowiednio przygotowane, jeżeli chcemy schudnąć i cieszyć się prawidłowym poziomem cholesterolu.