Jajka oznaczone cyframi 0 i 1 uważane są za zdrowsze i smaczniejsze od jajek ze skorupką oznaczoną cyfrą 2 i 3. Cyfra 0 oznacza produkcję ekologiczną, cyfra 1 świadczy o tym, że jajka pochodzą z wolnego wybiegu, cyfra 2 oznacza chów ściółkowy, natomiast cyfra 3 jest symbolem hodowli klatkowej.
Okazuje się, że chów nie wpływa znacznie na jakość odżywczą wybieranych przez nas jajek. Według badań przeprowadzonych przez Światowe Stowarzyszenie Wiedzy Drobiarskiej, na właściwości zdrowotne jajek największy wpływ ma dieta kur. Jeżeli hodowcy dodają do paszy dla ptaków, nasiona chia, olej lniany lub rzepakowy, czy algę, wtedy jajka mają lepszy profil lipidowy.
Z badań wynika również, że jajka pochodzące z wolnego wybiegu lub od prywatnych producentów mogą zawierać metale ciężkie takie jak ołów lub kadm.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Obecność tych minerałów jest spowodowane tym, że kury z hodowli ekologicznej lub wolnowybiegowej poza paszą jedzą również to, co znajduje się na wybiegu. Jeżeli hodowla znajduje się niedaleko ruchliwej drogi, wówczas rośliny które jedzą kury, mogą być zanieczyszczone. Z kolei, kury pochodzące z chowu klatkowego nie mają kontaktu z tego rodzaju zanieczyszczeniami.
Nie oznacza to, że jajka z wolnego wybiegu lub z ekologicznego kurnika, nie są zdrowe. Jednak wybierając tego rodzaju nabiał, powinniśmy zachować rozwagę. Takie jajka mogą zawierać substancje, które po spożyciu kumulują się w naszym organizmie i zaburzają jego prawidłowe funkcjonowanie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.