Jasne czy ciemne winogrona są zdrowsze?
Winogrona są bardzo zdrowymi owocami. Zawierają polifenole - związki wykazujące silne działanie przeciwutleniające. Dzięki temu regularne spożywanie winogron opóźnia proces starzenia i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Zobacz także: Zjedz na kolację. Tej nocy wyśpisz się jak dziecko
W winogronach znajdziemy również miedź, która podnosi naszą odporność i zabija bakterie. Potas obecny w tych owocach reguluje ciśnienie krwi, wpływa korzystnie na układ nerwowy i równowagę elektrolitową.
Kolejnym istotnym dla naszego organizmu pierwiastkiem, który znajdziemy w winogronach, jest żelazo. Makroelement ten uczestniczy w transporcie tlenu do wszystkich komórek ciała. Inne cenne elementy znajdujące się w winogronach to witamina A, C, E, K, witaminy z grupy B oraz jod, bor, cynk, chrom, mangan i fluor.
Zobacz także: Lepiej ich nie kupować. Są toksyczne
Ciemne winogrona różnią się od jasnych zwartością polifenoli. Ciemna odmiana ma w sobie więcej tych organicznych związków chemicznych. Jednym z tych substancji jest resweratrol, który obniża ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Poza tym ma silne właściwości przeciwzapalne, a także zapobiega powstawaniu komórek rakowych w organizmie.
Zobacz także: Po podgrzaniu stają się rakotwórcze. Unikaj ich
Jedząc ciemne winogrona, powinniśmy pamiętać, że najwięcej resweratrolu znajdziemy w skórce tych smacznych owoców. Jak widać, po winogrona warto sięgać regularnie, jednak pamiętajmy, że jedzenie ich w nadmiarze może zaszkodzić naszemu zdrowiu. W owocach znajduje się spora ilość cukrów prostych, których nadmiar może prowadzić do nadwagi i otyłości.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.