Majonez doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do sałatek warzywnych, surówek, śledzi, jajek faszerowanych, kanapek i różnego rodzaju sosów. Niestety trudno uznać ten popularny dodatek do potraw za zdrowy produkt spożywczy, więc sięgając po niego należy zachować umiar.
Regularne sięganie po nadmierne ilości majonezu prowadzi do zbyt wysokiego stężenia złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, który zwiększa ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Poza tym jego stała obecność w naszej codziennej diecie funduje nam znaczne ilości kalorii, a w konsekwencji dodatkowe kilogramy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sklepy spożywcze oferują nam bardzo szeroki wybór majonezów. Zanim jednak włożymy produkt do naszego koszyka, powinniśmy zapoznać się ze składem umieszczonym na etykiecie. W trosce o swoje zdrowie lepiej z powrotem odłożyć na półkę produkt, który zawiera skrobię modyfikowaną oznaczoną symbolami E1404-1452. Producenci dodają tę substancję do żywności, żeby uzupełnić niską zawartość jajek będących podstawowym składnikiem majonezu. Unikać należy również zawartości benzoesanu sodu (E202) i sorbinianu potasu (E211), które występują w wielu gotowych produktach.
W majonezach znajdziemy też sól wapniowo-disodową EDTA (E385). Jej nadmiar może zaburzać prawidłową przemianę materii. Często dodając do potraw sklepowy majonez, dostarczamy do naszego organizmu znaczne ilości soli - solimy wodę, w której gotują się nasze produkty, solimy dodatkowo każdy z nich i dodajemy majonez, który też zawiera sporo soli. Nadmiar tego składniki w diecie sprawia, że jesteśmy bardziej narażeni na nadciśnienie tętnicze, nowotwór żołądka, kamicę nerkową czy osteoporozę.
Najzdrowszym rozwiązaniem jest samodzielne przygotowanie ulubionego sosu. W tym celu należy skorupkę jajka sparzyć wrzątkiem, a następnie wbić jajko do naczynia. Potem dodajemy pieprz, odrobinę soli, łyżeczkę musztardy i ocet winny. Następnie włączamy mikser i ubijamy mieszankę, jednocześnie stopniowo wlewając do niej cienkim strumieniem 350 ml oleju.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.