Jedz te owoce i warzywa. Dzięki nim zmniejszysz ryzyko rata jelita grubego
Czosnek
Czosnek to naturalny antybiotyk, który nie tylko skutecznie zwalcza różnego rodzaju, infekcje, ale także obniża ryzyko rozwoju komórek rakowych. To dzięki zawartości przeciwutleniaczy takich jak siarka, glutation i cysteina. Te związki hamują rozwój guzów w jelitach i przeciwdziałają pojawianiu się nowych. W czosnku obecna jest również allicyna, która ma silne właściwości przeciwwirusowe, antynowotworowe i antyoksydacyjne. Wszystko to sprawia, że warto regularnie sięgać po czosnek.
Zobacz także: W jelitach działa jak miotła. Warto pić
Jabłka
W jabłkach znajdziemy sporo cennej witaminy C i błonnika pokarmowego oraz flawonoidy, które są naturalnymi antyoksydantami. Wszystkie te elementy zapobiegają chorobom nowotworowym w tym raka jelita grubego. Antynowotworowe właściwości jabłek potwierdzają wyniki badań naukowców Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie.
Warzywa kapustne
Warzywa kapustne, do których można zaliczyć m.in. brukselkę, kapustę i brokuły, zawierają sulforafan. Eksperci z Medical Research Council w Wielkiej Brytanii udowodnili w swoich badaniach, że substancja ta obniża ryzyko rozwoju nowotworu okrężnicy. W warzywach kapustnych znajdziemy także glukozynolaty zawierające siarkę. Są to organiczne związki chemiczne, które w organizmie człowieka przekształcają się w olejki gorczyczne, a te z kolei chronią nas przed zachorowaniem na raka odbytu i okrężnicy.
Zobacz także: Najgorsza herbata. Może uszkodzić jelita i mózg
Marchewka
Marchewka to bogate źródło beta-karotenu. Jest skuteczną bronią w walce z wolnymi rodnikami, obniża stężenie złego cholesterolu LDL we krwi oraz zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. W korzeniu marchewki znajdziemy także sporo witaminy B6 mającej potencjał antynowotworowy.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.