Woda z solą
Ciepła solanka to naturalny i skuteczny sposób na pozbycie się flegmy z gardła. Aby przygotować ten preparat, wystarczy rozpuścić pół łyżeczki soli w szklance z ciepłą i przefiltrowana wodą. Wodą z solą płuczemy usta przez ok. 1 minutę dwa razy w ciągu dnia, pamiętając, żeby jej nie połykać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurkuma
W tej popularnej przyprawie znajdziemy nie tylko witaminy i cenne związki mineralne, ale również kurkuminę, która wykazuje silne właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Dzięki niej pozbędziemy się wydzieliny zalegającej w gardle. Poza tym jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, które naturalnie występują w przyrodzie. Żeby w pełni skorzystać z dobroczynnego działania kurkumy, trzeba jedną łyżeczkę przyprawy wymieszać z połową łyżeczki soli, a następnie rozpuścić w 250 ml ciepłej wody. Tak przygotowaną mikstura płuczemy gardło co najmniej trzy razy w ciągu dnia.
Cytryna z miodem
Skutecznym sposobem na usunięcie flegmy z gardła jest również regularne spożywanie mieszanki dwóch składników, które z pewnością znajdziemy w naszej kuchni. Do jej przygotowania będziemy potrzebowali 100 ml świeżego soku wyciśniętego z cytryny i jednej łyżki miodu. Specyfik pijemy przynajmniej przez siedem dni, trzy razy dziennie.
Naturalna inhalacja
Silną bronią w walce z substancjami zalegającymi w drogach oddechowych jest również inhalacja z dodatkiem ziół. Chcąc ja przygotować, do miski wsypujemy 1 łyżeczkę suszonego rozmaryn i taką samą ilość tymianku. Jeżeli zioła są świeże, wówczas do naczynia należy wsypać po jednej garści. Następnie zalewamy je zagotowaną wcześniej wodą. Dla wzmocnienia efektu domowej inhalacji, możemy dodać do niej dodać olejek eteryczny z drzewa herbacianego, eukaliptusa czy innej prozdrowotnej rośliny.
Imbir
Jeżeli cierpimy z powodu infekcji, która zaatakowała nasz układ oddechowy, powinniśmy sięgnąć po herbatkę z imbiru, Do garnka wlewamy 500 ml wody i po jej zagotowaniu wrzucamy do naczynia sześć grubych plastrów świeżego imbiru. Do mikstury warto dodać także pieprz cayenne lub papryczkę chilli. Obecna w nich kapsaicyna wzbogaci smak i podniesie jej walory zdrowotne mikstury.