Mięso oddzielone mechanicznie - w skrócie MOM. Z mięsem łączy je tylko nazwa
Mięso oddzielone mechanicznie (MOM) jest produktem spożywczym bardzo niskiej jakości. Nie jest to w rzeczywistości prawdziwe mięso, a raczej masa, która powstaje w procesie oddzielania mięsa od kości.
Czytaj też: Zakazane na śniadanie. Zabierają całą energię
Ta mięsna masa może zawierać różne odzwierzęce odpadki, np. pazury, ścięgna oraz kości, które normalnie nie nadają się do spożycia.
Mięso oddzielone mechanicznie posiada dużą ilość środków chemicznych oraz konserwantów dodawanych w celu wydłużenia ich terminu przydatności. Oznaczenie MOM możemy spotkać na etykietach wielu mięsnych produktów, takich jak parówki, konserwy, kiełbasy, mielone wędliny, pulpety, krokiety, pierogi z mięsem oraz dania typu fast foodów.
Czytaj także: Czy można oczyścić organizm z cukru w 3 dni?
Według dietetyków spożywanie tych produktów może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.
To mięsny śmieć. Po pierwsze w procesie produkcji MOM jest niszczona struktura włókien mięsnych, więc nawet kawałek mięsa, który znajdzie się w MOM-ie, ma obniżoną wartość odżywczą. Jedząc często kiełbasy, pasztety, które zawierają MOM, możemy się spodziewać podwyższonego cholesterolu i oczywiście przyrostu masy ciała, bo te produkty mają wysoką zawartość tłuszczu i zwykle większą kaloryczność - mówi dla portalu WP abcZdrowie dietetyk z warszawskiej poradni Dietosfera, Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska.
Stosowanie MOM jest zabronione w produktach przeznaczonych dla najmłodszych konsumentów, ponieważ mają one bardzo niską jakość odżywczą.
Jedzenie produktów mięsnych przetworzonych w ten sposób jest niewskazane dla osób z chorobami układu krążenia, układu pokarmowego oraz ludzi starszych. Powodem jest miazga mięsno-tłuszczowa, którą te artykuły zawierają.
Warto przed dokonaniem zakupu uważnie przeczytać etykietę i sprawdzić ile prawdziwego mięsa zawiera produkt, który mamy ochotę skonsumować.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.