Acerola inaczej wiśnia z Barbados jest rośliną, która naturalnie rośnie w Ameryce Środkowej, Ameryce Północnej i Meksyku. Niewielkie owoce tego krzewu mają czerwony kolor, lekko spłaszczony kształt oraz soczysty i kwaśny miąższ. Aż trudno uwierzyć, że w jednym owocu znajduje się taka sama ilość witaminy C, co w kilogramie cytryn. 100 g aceroli zawiera ok. 4500 mg tej cennej witaminy. Poza tym egzotyczna wiśnia ma w sobie fosfor, żelazo, wapń oraz witaminę A, PP i witaminy z grupy B.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Witamina C powinna być regularnie i w odpowiednich ilościach dostarczana do naszego organizmu. Jest ona bowiem bardzo istotna dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Spożywanie aceroli zwiększa produkcję przeciwciał, które pomagają zwalczyć infekcje.
Dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom acerola niszczy szkodliwe wolne rodniki tlenowe, obniża zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, zapobiega zmęczeniu, wzmacnia naczynia krwionośne oraz stymuluje produkcję kolagenu działającego pozytywnie na układ kostny. Poza tym acerola reguluje poziom cukru we krwi, dlatego polecana jest osobom cierpiących na cukrzycę typu 2.
Niestety w naszym kraju świeże owoce aceroli są bardzo trudno dostępne. Istnieje jednak możliwość skorzystania z leczniczych właściwości tej rośliny. Soki z tej wiśni, zmielone owoce lub preparaty z wyciągiem aceroli można kupić w aptekach, a także za pośrednictwem stacjonarnych i internetowych sklepach ze zdrową żywnością.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.