Zdrowie ukryte w korzeniu
Dzięki zawartości wielu cennych związków i substancji odżywczych – chrzan powinien na stałe zagościć w naszym codziennym jadłospisie.
A co znajdziemy w tym niepozornie wyglądającym korzeniu? Błonnik, który poprawia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i chroni przed rozwojem raka jelita grubego.
Chrzan to również źródło witaminy C – silnego antyoksydantu, który niweluje szkodliwy wpływ wolnych rodników. Znajdziemy w nim również synigrynę, która odpowiada za ostry smak i zapach chrzany.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
To właśnie ten związek działa bakteriobójczo. Jest również przeciwutleniaczem – podobnie jak witamina C, co tylko wzmacnia przeciwnowotworowe właściwości chrzanu.
Czytaj też: NASA poleca. Postaw ją w sypialni
Ten zdrowy korzeń zawiera również wapń i potas. Pierwszy pierwiastek chroni przed osteoporozą. Drugi – jest niezwykle cenny dla naszego układu sercowo-naczyniowego. Niedobór potasu zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy, udaru i zawału serca.
Kto nie powinien jeść chrzanu?
Niestety, nie każdy będzie mógł skorzystać z prozdrowotnych właściwości chrzanu. O tym dodatku powinni zapomnieć osoby zmagające się z refluksem, gdyż ich dieta powinna składać się przede wszystkim z produktów łagodnych, które nie będą podrażniać układu pokarmowego.
Jeśli w święta nie chcesz rezygnować z chrzanu, dodaj do niego jogurt lub przygotuj sos chrzanowy. To cenne warzywo nie jest również wskazane dla osób, które zmagają się z chorobami jelit, zwłaszcza jeśli nie są w remisji.
Chrzan będzie nasilał objawy u pacjentów z chorobą Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Przeciwwskazaniem do konsumowania chrzanu są też wrzody dwunastnicy i żołądka.
Osoby, u których rozpoznano te dolegliwości muszą stosować dietę, która całkowicie eliminuje chrzan z jadłospisu.