Te sery omijaj z daleka. To katalizatory poważnych chorób

Chociaż są cennym źródłem wapnia, to nie wszystkie sery powinny regularnie gościć w naszym menu. Dowiedz się, które z popularnych serów mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu.

Obraz

Mascarpone

Mascarpone ma delikatny i słodkawy smak. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sernika i innych deserów oraz pikantnych dań. Nie jest to jednak najzdrowszy rodzaj sera, ponieważ w 50 proc. składa się z tłuszczu. Poza tym dostarcza do organizmu sporą dawkę cholesterolu, zwiększając tym samym ryzyko miażdżycy. Szczególnie osoby z chorym sercem i wątrobą powinny unikać jedzenia mascarpone.

Gruyere

Gruyere to gatunek sera pochodzący ze Szwajcarii, o łagodnym lekko orzechowym smaku. Niestety ten długodojrzewający ser jest tłusty i bardzo kaloryczny. Jeżeli nie chcemy uniknąć problemów związanych z układem sercowo-naczyniowym to lepiej sięgnijmy po jego zdrowszy zamiennik.

Idealny prezent. Perfumy do 200 zł

Limburger

Limburger to farmerski ser, który charakteryzuje się ostrym zapachem i kremową konsystencją. Jest doskonałym dodatkiem do tostów, kanapek, warzyw i owoców. Jednak tradycyjny proces produkcyjny tego produktu pozostawia wiele do życzenia. Podczas płukania sera mogą namnażać się bakterie powodujące zatrucie pokarmowe.

Ser topiony

Serki topione są produktami seropodobnymi, które są wytwarzane w temperaturze 90-99 stopni Celsjusza. Są bardzo smaczne i wiele osób chętnie używa je do smarowania pieczywa. Niestety znajdziemy w nich sporo konserwantów, emulgatorów, aromatów i utwardzaczy. Sery topione to produkty wysokoprzetworzone, które nie powinny być obecne w naszym codziennym jadłospisie.

Cheddar

Cheddar pochodzi z Wielkiej Brytanii, a dokładnie z miejscowości o tej samej nazwie. Jest to ser podpoduszkowy, dojrzewający, twardy, produkowany z krowiego mleka. Cheddar można rozpoznać po żółtopomarańczowym kolorze i kwaskowato-orzechowym smaku. Wprawdzie w tym gatunku sera znajdziemy cenną witaminę A i wapń, ale też znaczne ilości soli i tłuszczu. Brytyjska organizacja "Consensus Action on Salt and Health" ostrzega, że Cheddar to jedno z największych źródeł sodu, dlatego lepiej z niego zrezygnować.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 22.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 22.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Niepewna przyszłość Neymara. Wszystko przez operację kolana
Niepewna przyszłość Neymara. Wszystko przez operację kolana
Osiem województw zagrożonych. IMGW ostrzega
Osiem województw zagrożonych. IMGW ostrzega
Mieli zagrać mecz w Australii. Z tego powodu musieli go odwołać
Mieli zagrać mecz w Australii. Z tego powodu musieli go odwołać
Puchar Świata. Norweg triumfuje w slalomie
Puchar Świata. Norweg triumfuje w slalomie
Znieważyli starszą kobietę w autobusie. Jej syn wziął sprawy w swoje ręce
Znieważyli starszą kobietę w autobusie. Jej syn wziął sprawy w swoje ręce
Zacznie się od stycznia. Studio Lotto wprowadza zmiany
Zacznie się od stycznia. Studio Lotto wprowadza zmiany
Dają świąteczny bonus. Tak w USA zachęcają do deportacji
Dają świąteczny bonus. Tak w USA zachęcają do deportacji
Putin w błędzie? Fałszywe raporty docierają na Kreml
Putin w błędzie? Fałszywe raporty docierają na Kreml
Kościół ma powód do wstydu . Papież mówi o księżach
Kościół ma powód do wstydu . Papież mówi o księżach
Barki uziemione w kanale. Zapadlisko usunęło wodę
Barki uziemione w kanale. Zapadlisko usunęło wodę
Dwa dni przed Wigilią. Poszedł do lasu i wrócił z pełnym koszem
Dwa dni przed Wigilią. Poszedł do lasu i wrócił z pełnym koszem