Ten dodatek do zupy to fatalny wybór. Opłakane skutki gwarantowane

9

Zupa jest znakomitym pomysłem na pełnowartościowy, pożywny posiłek, idealny na chłodne, jesienne i zimowe dni. Jednak nie wszystkie składniki, które często dodajemy, są korzystne dla naszego zdrowia. Część z nich może znacznie zwiększyć kaloryczność potrawy. Jakich składników warto unikać, aby zupa była zdrowa?

Ten dodatek do zupy to fatalny wybór. Opłakane skutki gwarantowane
Podczas przyrządzania zup unikaj kostek bulionowych (Adobe Stock)

Śmietana to jeden z tych składników, których lepiej unikać w trakcie przygotowywania zupy. To prawdziwa bomba kaloryczna. Aby zminimalizować zawartość tłuszczu i kalorii, zupa powinna być gotowana na bazie puree warzywnego lub chudego mięsa z kurczaka.

Unikaj również bulionów o wysokiej zawartości sodu. Częste spożywanie produktów bogatych w sól zwiększa ryzyko nadciśnienia, zatrzymuje wodę w organizmie i powoduje wzdęcia. Nie są także zalecane kostki rosołowe, które zawierają glutaminian sodu, wpływający negatywnie na koncentrację i pobudzający apetyt, co skutkuje przyrostem wagi. Ten dodatek wciąż jest jednak szalenie popularny w polskich domach - to powinno się zmienić.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej

Kiełbasa i ziemniaki? Są smaczne, ale powinniśmy ich unikać

Gotowe buliony mogą zawierać karmelowy barwnik, który jest odpowiedzialny za charakterystyczny kolor, ale ma również właściwości rakotwórcze. Dodawanie kiełbasy do zupy, mimo że wzbogaca smak, obniża jej prozdrowotne właściwości. Kiełbasa jest bogata w puste kalorie i podnosi poziom złego cholesterolu LDL, co może prowadzić do miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Jej brak z pewnością odczujemy pod względem zdrowotnym.

Ser to kolejny składnik, który negatywnie wpływa na zdrowie, podnosząc poziom cholesterolu oraz masę ciała. Wiele osób do zupy dodaje biały makaron, który powstaje z rafinowanej pszenicy i nie zawiera ważnego błonnika oraz białka. Lepszym zamiennikiem będzie makaron z ciecierzycy lub pełnoziarnisty. W trosce o zdrowie lepiej także zrezygnować z białego ryżu. Unikajmy również dodatków takich jak grzanki, sól, cukier, mąka pszenna, tortilla czy koncentrat pomidorowy. Wszystkie one wpływają na poziom cholesterolu.

Osoby borykające się z cukrzycą powinny także zrezygnować z dodawania ziemniaków do zup. Mają one wysoki indeks glikemiczny i zdecydowanie nie sprzyjają obniżaniu poziomu cukru.

Autor: ACG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić