Śmietana to jeden z tych składników, których lepiej unikać w trakcie przygotowywania zupy. To prawdziwa bomba kaloryczna. Aby zminimalizować zawartość tłuszczu i kalorii, zupa powinna być gotowana na bazie puree warzywnego lub chudego mięsa z kurczaka.
Zobacz także: Taką ogórkową robiły nasze babcie. Poznaj jej sekret!
Unikaj również bulionów o wysokiej zawartości sodu. Częste spożywanie produktów bogatych w sól zwiększa ryzyko nadciśnienia, zatrzymuje wodę w organizmie i powoduje wzdęcia. Nie są także zalecane kostki rosołowe, które zawierają glutaminian sodu, wpływający negatywnie na koncentrację i pobudzający apetyt, co skutkuje przyrostem wagi. Ten dodatek wciąż jest jednak szalenie popularny w polskich domach - to powinno się zmienić.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej
Kiełbasa i ziemniaki? Są smaczne, ale powinniśmy ich unikać
Gotowe buliony mogą zawierać karmelowy barwnik, który jest odpowiedzialny za charakterystyczny kolor, ale ma również właściwości rakotwórcze. Dodawanie kiełbasy do zupy, mimo że wzbogaca smak, obniża jej prozdrowotne właściwości. Kiełbasa jest bogata w puste kalorie i podnosi poziom złego cholesterolu LDL, co może prowadzić do miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Jej brak z pewnością odczujemy pod względem zdrowotnym.
Ser to kolejny składnik, który negatywnie wpływa na zdrowie, podnosząc poziom cholesterolu oraz masę ciała. Wiele osób do zupy dodaje biały makaron, który powstaje z rafinowanej pszenicy i nie zawiera ważnego błonnika oraz białka. Lepszym zamiennikiem będzie makaron z ciecierzycy lub pełnoziarnisty. W trosce o zdrowie lepiej także zrezygnować z białego ryżu. Unikajmy również dodatków takich jak grzanki, sól, cukier, mąka pszenna, tortilla czy koncentrat pomidorowy. Wszystkie one wpływają na poziom cholesterolu.
Osoby borykające się z cukrzycą powinny także zrezygnować z dodawania ziemniaków do zup. Mają one wysoki indeks glikemiczny i zdecydowanie nie sprzyjają obniżaniu poziomu cukru.