Dla wielu Polaków pomidory to ulubione warzywa, które są obowiązkowym elementem kuchni. Spożywamy je niezależnie od pory roku. Idealnie pasują do kanapek, sałatek, a nawet jako baza do zupy pomidorowej, przecieru czy sosu do makaronów. Nie zapominajmy jednak o soku pomidorowym, który bez wątpienia możemy zaliczyć do najzdrowszych napojów na świecie.
Naturalnie, wszystko zależy od tego, czy sok jest wolny od soli oraz różnego rodzaju dodatków poprawiających smak, zapach, kolor czy trwałość. W czystym soku pomidorowym znajdziemy mnóstwo dobrego: witaminy A, C, K, witaminy z grupy B, beta-karoten oraz pierwiastki takie jak potas, magnez, żelazo, fosfor i błonnik. Jest więc tutaj mnóstwo witamin i pożytecznych pierwiastków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sok pomidorowy znacząco poprawi kondycję naszego ciała
Dzięki tym składnikom sok pomidorowy wzmacnia odporność na infekcje wirusowe i bakteryjne, chroni wzrok przed zwyrodnieniem plamki żółtej i zaćmą, wspiera układ kostny, usprawnia trawienie oraz pomaga usuwać toksyny z organizmu. To jednak nie jedyne zalety spożywania soku.
Sok z pomidorów wpływa także na zauważalne obniżenie ciśnienia krwi, a także wspiera prawidłowe funkcjonowanie nerek. Dodatkowo - w połączeniu z sodem - jest on w stanie odpowiednio regulować nawodnienie komórek ciała.
Co więcej, sok z pomidorów ma mało kalorii i wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej, co sprawia, że jest idealny dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością. Jego regularne spożywanie jest więc wysoce wskazane.
Należy również dodać, że w soku pomidorowym, szczególnie po obróbce cieplnej, występuje wysoka zawartość likopenu. Ten związek znajdziemy także w innych przetworach z pomidorów. To silny antyoksydant, który odpowiada za czerwony kolor pomidorów i chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także przeciwdziała rozwojowi komórek rakowych. Ponadto likopen spowalnia procesy starzenia się oraz zapobiega stanom zapalnym naczyń krwionośnych. To jednak tylko część zdrowotnych właściwości tego napoju.
Badania potwierdzają - sok pomidorowy to kopalnia zdrowia
Najnowsze badania od japońskich naukowców pokazują, że regularne picie tego soku pomaga regulować ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału serca i udarów mózgu. Sok pomidorowy zapobiega więc bardzo groźnym, wręcz śmiertelnym chorobom.
Eksperci z Tokyo Medical and Dental University dokonali analizy danych zdrowotnych 481 mieszkańców Kuriyama na Hokkaido. W trakcie rocznego badania uczestnicy mieli nielimitowany dostęp do soku pomidorowego. Po jego zakończeniu u 94 osób z nadciśnieniem zauważono znaczną poprawę przepływu krwi. Z kolei u 125 pacjentów z dyslipidemią zarejestrowano obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL we krwi. Ważne jest więc, by spożywać sok pomidorowy w ujęciu długofalowym.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.