Pomidory
Te smaczne i zdrowe warzywa można bez problemu dostać praktycznie we wszystkich sklepach spożywczych przez cały rok. Pomimo tego po pomidory zdecydowanie lepiej sięgać w sezonie letnim. Importowane warzywa, które możemy kupić w zimie, w większości przypadków rosną w nienaturalnych warunkach i mogą zawierać znaczne ilości pestycydów, które wchłaniane przez organizm mogą uszkodzić jelita.
Ogórki
Doskonale sprawdzają się jako dodatek do sałatek, kanapek czy zdrowych koktajli. Niestety w sezonie zimowym ciężko dostać świeże górki, które są hodowane w warunkach naturalnych. Warto również pamiętać, że ogórki mogą wychładzać organizm.
Szpinak
Szpinak jest powszechnie uważany za jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Jeśli jednak podczas zimowych miesięcy znajdziemy w sklepie świeży szpinak, lepiej omijajmy go szerokim łukiem, ponieważ najprawdopodobniej rósł w nienaturalnych warunkach i zawiera sporo szkodliwych substancji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Truskawki
Sezon na te bardzo popularne w naszym kraju owoce trwa od końca maja aż do października. Właśnie w tym okresie warto je zrywać, delektować się ich smakiem i korzystać z wielu prozdrowotnych właściwości, które niewątpliwie posiadają. W zupełnie inny sposób powinniśmy podchodzić do spożywania truskawek pojawiających się w sklepach w sezonie zimowym. Sięgając po ten produkt, warto mieć na uwadze, że zawiera pestycydy. Smak truskawek pakowanych w plastikowe pojemniki, również pozostawia wiele do życzenia.
Cytrusy
Pomarańcze, grejpfruty i cytryny są bogatym źródłem witaminy C, która podnosi nasza odporność na zimowe infekcje. Niestety wykazują właściwości wychładzające, więc lepiej w pełni korzystać z dobroczynnych właściwości tych orzeźwiających owoców w upalne dni.
Kiwi
Kiwi podobnie jak owoce cytrusowe zawiera znaczne ilości witaminy C. Działa również wychładzająco, dlatego zimą lepiej zrezygnować z jedzenia kiwi. O tej porze roku nasze ciało bardziej niż orzeźwienia potrzebuje ciepła.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.