Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Teraz szkodzą najbardziej. Wychładzają organizm, mogą uszkodzić jelita

16

Warzywa i owoce są skarbnicą wielu witamin, minerałów i innych prozdrowotnych składników, dlatego warto po nie sięgać regularnie. Niestety nie każde z nich powinny być spożywane przez nas podczas najzimniejszych miesięcy w roku. Oto lista produktów, których lepiej unikać zimą.

Teraz szkodzą najbardziej. Wychładzają organizm, mogą uszkodzić jelita
Uwaga na pomidory czy ogórki sprzedawane zimą, są naszpikowane chemią (Licencjodawca, © 2008 Andrew Pembrooke)

Pomidory

Te smaczne i zdrowe warzywa można bez problemu dostać praktycznie we wszystkich sklepach spożywczych przez cały rok. Pomimo tego po pomidory zdecydowanie lepiej sięgać w sezonie letnim. Importowane warzywa, które możemy kupić w zimie, w większości przypadków rosną w nienaturalnych warunkach i mogą zawierać znaczne ilości pestycydów, które wchłaniane przez organizm mogą uszkodzić jelita.

Ogórki

Doskonale sprawdzają się jako dodatek do sałatek, kanapek czy zdrowych koktajli. Niestety w sezonie zimowym ciężko dostać świeże górki, które są hodowane w warunkach naturalnych. Warto również pamiętać, że ogórki mogą wychładzać organizm.

Szpinak

Szpinak jest powszechnie uważany za jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Jeśli jednak podczas zimowych miesięcy znajdziemy w sklepie świeży szpinak, lepiej omijajmy go szerokim łukiem, ponieważ najprawdopodobniej rósł w nienaturalnych warunkach i zawiera sporo szkodliwych substancji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jakie właściwości mają pomidory?

Truskawki

Sezon na te bardzo popularne w naszym kraju owoce trwa od końca maja aż do października. Właśnie w tym okresie warto je zrywać, delektować się ich smakiem i korzystać z wielu prozdrowotnych właściwości, które niewątpliwie posiadają. W zupełnie inny sposób powinniśmy podchodzić do spożywania truskawek pojawiających się w sklepach w sezonie zimowym. Sięgając po ten produkt, warto mieć na uwadze, że zawiera pestycydy. Smak truskawek pakowanych w plastikowe pojemniki, również pozostawia wiele do życzenia.

Cytrusy

Pomarańcze, grejpfruty i cytryny są bogatym źródłem witaminy C, która podnosi nasza odporność na zimowe infekcje. Niestety wykazują właściwości wychładzające, więc lepiej w pełni korzystać z dobroczynnych właściwości tych orzeźwiających owoców w upalne dni.

Kiwi

Kiwi podobnie jak owoce cytrusowe zawiera znaczne ilości witaminy C. Działa również wychładzająco, dlatego zimą lepiej zrezygnować z jedzenia kiwi. O tej porze roku nasze ciało bardziej niż orzeźwienia potrzebuje ciepła.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić