Co zawiera kisiel? Wbrew pozorom to samo zdrowie
To niegdyś naprawdę popularny deser. Kisiel to dla wielu smak dzieciństwa, który, poza przyjemnością dla podniebienia, oferuje szereg korzyści zdrowotnych.
Jego główny składnik, czyli mąka ziemniaczana, dostarcza nam witamin C i E, witamin z grupy B oraz ważnych minerałów takich jak wapń, magnez, fosfor, sód i potas. Węglowodany stanowią 80 proc. jego składu.
Więcej informacji po materiale wideo
To także świetny wybór dla osób walczących z nadmiarowymi kilogramami. Naturalny kisiel jest niskokaloryczny i nie zawiera tłuszczu, jednak ten z supermarketu często ma dodatek cukru, sztucznych barwników i konserwantów. Stąd najlepszym wyborem jest jego własnoręczne przygotowanie.
Czytaj także: To najgorsze owoce. Prosta droga do miażdżycy
Regularne sięganie po kisiel to świetny wybór
Jeśli chcesz poprawić działanie organizmu jesienią i zimą, kisiel będzie bardzo dobrym wyborem. Dzięki obecności witaminy C, kisiel wspiera naszą odporność przeciwko infekcjom wirusowym i bakteryjnym. Dodatek owoców zwiększa zawartość witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, opóźniają starzenie się i chronią przed nowotworami.
Domowy kisiel jest także bogaty w błonnik, który wspomaga pracę jelit, eliminując z nich toksyczne złogi pokarmowe. Kisiel znacząco wspomaga także pracę układu trawiennego. Regularne spożywanie tego deseru po posiłkach może łagodzić zaparcia, biegunki, wymioty oraz zmniejszać objawy wrzodów żołądka i dwunastnicy, a także pomóc w powrocie do zdrowia po chorobach i operacjach.
Kisiel w pozytywny sposób wpływa także na kondycję włosów. To ze względu na zastosowanie mąki ziemniaczanej, która ma działanie nabłyszczające. Włosy uzyskują także większą objętość.