Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

To był prawdziwy hit PRL-u. Jedz też dziś, jelita podziękują

13

Choć dawniej był jednym z ulubionych słodkości PRL-u, dzisiaj kisiel nieco zniknął z kulinarnych trendów i rzadko jest doceniany. A szkoda, bo można łatwo przygotować go samemu w domu. Warto zwrócić uwagę na jego wartości odżywcze.

To był prawdziwy hit PRL-u. Jedz też dziś, jelita podziękują
Kisiel to - wbrew pozorom - bardzo zdrowy deser (Canva, DVB60)

Co zawiera kisiel? Wbrew pozorom to samo zdrowie

To niegdyś naprawdę popularny deser. Kisiel to dla wielu smak dzieciństwa, który, poza przyjemnością dla podniebienia, oferuje szereg korzyści zdrowotnych.

Jego główny składnik, czyli mąka ziemniaczana, dostarcza nam witamin C i E, witamin z grupy B oraz ważnych minerałów takich jak wapń, magnez, fosfor, sód i potas. Węglowodany stanowią 80 proc. jego składu.

Więcej informacji po materiale wideo

Zobacz także: Jak zrobić domowy kisiel?

To także świetny wybór dla osób walczących z nadmiarowymi kilogramami. Naturalny kisiel jest niskokaloryczny i nie zawiera tłuszczu, jednak ten z supermarketu często ma dodatek cukru, sztucznych barwników i konserwantów. Stąd najlepszym wyborem jest jego własnoręczne przygotowanie.

Regularne sięganie po kisiel to świetny wybór

Jeśli chcesz poprawić działanie organizmu jesienią i zimą, kisiel będzie bardzo dobrym wyborem. Dzięki obecności witaminy C, kisiel wspiera naszą odporność przeciwko infekcjom wirusowym i bakteryjnym. Dodatek owoców zwiększa zawartość witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, opóźniają starzenie się i chronią przed nowotworami.

Domowy kisiel jest także bogaty w błonnik, który wspomaga pracę jelit, eliminując z nich toksyczne złogi pokarmowe. Kisiel znacząco wspomaga także pracę układu trawiennego. Regularne spożywanie tego deseru po posiłkach może łagodzić zaparcia, biegunki, wymioty oraz zmniejszać objawy wrzodów żołądka i dwunastnicy, a także pomóc w powrocie do zdrowia po chorobach i operacjach.

Kisiel w pozytywny sposób wpływa także na kondycję włosów. To ze względu na zastosowanie mąki ziemniaczanej, która ma działanie nabłyszczające. Włosy uzyskują także większą objętość.

Autor: ACG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Kiedy przycinać perowskię? Termin jest kluczowy
"Nie miał szans". Jest nagranie z kolizji motocyklisty w Warszawie
Napięta sytuacja w Turcji. Przedłużono zakaz zgromadzeń
Malowali swastyki na banerach wyborczych. Szuka ich policja
Wpadł do szamba. Nie żyje młody mężczyzna
Przyłapany na obwodnicy Trójmiasta. Nagranie niesie się po sieci
Akcja na Jaszczurówce. Wolontariusze pomagają żabom pokonać ulicę
Zwłoki na poddaszu. Tragedia w Płocku
Groza w Wiedniu. Natychmiast przerwali transmisje
Kreml o rozmowach z USA. Pozostanie tajemnicą
Smutny widok w polskich lasach. Problem narasta wiosną
Papież mógł umrzeć. Poruszająca relacja lekarza
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić