Intensywny tryb życia i codzienne obowiązki, które pochłaniają znaczną ilość naszego czasu, sprawiają, że brakuje nam go na przygotowanie zdrowego i wartościowego posiłku. Dlatego często sięgamy po niezdrową żywność, która wpływa niekorzystnie na naszą kondycję zdrowotną w tym na wydajność naszego mózgu. Kolejne czynniki, które przyspieszają proces starzenia się organizmu, pogarszając tym samym pamięć i powodując problemy z koncentracją to siedząca praca, której towarzyszy brak ruchu i regularne sięganie po używki.
- Pierwszą szkodliwą rzeczą jest unikanie aktywności fizycznej. Również toksyny, takie jak nikotyna czy alkohol bardzo przyczyniają się do starzenia mózgu. Duże znaczenie ma tu także żywienie. Nadciśnienie i cukrzyca działają też na niekorzyść, więc warto unikać diety im sprzyjającej. Jest niestety też wiele rzeczy, na które nie mamy wpływu w tej kwestii, są to czynniki genetyczne, które powodują zaburzenie czynności korowych prowadzących np. do choroby Alzheimera – wyjaśnia dr Jerzy Bajko podczas rozmowy z WP abcZdrowie.
Zdaniem neurologa, żeby podnieść sprawność mózgu i uniknąć schorzeń neurodegeneracyjnych należy pozbyć się dotychczasowych niezdrowych przyzwyczajeń i wdrożyć w życie kilka pozytywnych zmian.
Bardzo ważną rolę odgrywa jakość nocnego odpoczynku i odpowiednia ilość snu, które pomagają zregenerować nasz organizm do ciężkim i stresującym dniu. Zasypianie przy włączonym telewizorze, laptopie, smartfonie czy tablecie z pewnością nie sprawi, że rano będziemy wypoczęci i pełni energii niezbędnej do działania.
Warto również pamiętać, że nasz mózg potrzebuje dotlenienia, więc powinniśmy regularnie zażywać ruchu na świeżym powietrzu. Komórki nerwowe obumierają, jeżeli nie otrzymują dostatecznej ilości tlenu. Kolejnym zagrożeniem dla mózgu i innych ważnych narządów zewnętrznych są napoje zawierające procenty i papierosy. Nadmierne ilości alkoholu wyniszczają wątrobę, trzustkę i mózg, zaburzając koncentrację i wywołując problemy emocjonalne.
Wyroby tytoniowe również sprzyjają rozwojowi poważnych dolegliwości ze strony układu nerwowego i chorób nowotworowych. Jeżeli chcemy jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem, powinniśmy uniknąć także tłustych potraw i ciężkostrawnych potraw, wysokoprzetworzonych produktów i żywności bogatej w cukier. Chcąc poprawić funkcjonowanie mózgu warto włączyć do swojego codziennego jadłospisu tłuste ryby morskie, świeże warzywa, owoce jagodowe i orzechy.