Rafinowane ziarna
Jeżeli chcemy zadbać o swoją sylwetkę to chleb, makaron lub pizza nie powinny być stałymi elementami naszego jadłospisu. Gluten, skrobia i kwas fitynowy w dużych ilościach mogą mieć negatywny wpływ na nasz metabolizm. Naukowcy wzięli pod lupę zdolność organizmu do trawienia ziarna i okazało się, że ziarno rafinowane jest najbardziej szkodliwe dla naszego organizmu. Proste węglowodany takie jak: biały makron, białe pieczywo i biały ryż, powodują wzrost cukru we krwi, czego efektem jest odkładanie się tłuszczu w organizmie.
Alkohol w dużych ilościach
Nadmierne spożywanie napojów alkoholowych także może mieć negatywny wpływ na nasz metabolizm. Jak się okazuje, alkohol w dużych ilościach spowalnia spalanie tłuszczu o 73 proc. Gdy pijemy za szybko, w naszym organizmie powstaje acetaldehyd, który negatywnie wpływa na nasz układ pokarmowy. W tym przypadku spożywane przez nas kalorie nie są spalane, ponieważ organizm traci energię na pozbywanie się toksyn.
Margaryna i miksy tłuszczowe
Margaryna oraz miksy tłuszczowe zawierają szkodliwe tłuszcze trans, więc spożywanie ich zamiast masła nie jest dobrym wyborem jeżeli chcemy schudnąć lub utrzymać swoją aktualną masę ciała. Naukowcy z Uniwersytetu Wake Forest przeprowadzili badania na zwierzętach w celu sprawdzenia wpływu spożywania tłuszczów trans na masę ciała. U grupy zwierząt z dietą, w której występowały tłuszcze trans, odnotowano większy wzrost masy ciała niż u osobników, które żywiły się jednonienasyconymi tłuszczami.
Mrożone jedzenie
Mrożone jedzenie nie zawiera dużej ilości tłuszczu i kalorii, jednak ma w swoim składzie elementy spowalniające metabolizm. Tego typu żywność zawiera cukier, sól i tłuszcze ukryte w uwodornionych olejach. Opakowania, w których przechowuje się te artykuły także nie są korzystne dla naszego organizmu, ponieważ wiele z nich zawiera BPA. Tym skrótem określa się szkodliwe chemikalia, które mają związek z zaburzeniami metabolicznymi i wzrostem masy ciała.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.