Smalec
Ten bardzo popularny rodzaj tłuszczu jest pozyskiwany podczas wytapiania słoniny (tanki tłuszczowej zwierząt). Jego stała obecność w codziennej diecie podnosi stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, przez co sprzyja pojawieniu się dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego. Poza tym smalec jest wysokokaloryczny i tuczący. Mało kto wie, że znajduje się nie tylko w produktach odzwierzęcych, ale również w gotowych wyrobach cukierniczych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mąka
Mąką rafinowana może być oznaczona na etykiecie jako mąka pszenna, biała lub wzbogacona. Warto pamiętać, że podczas procesu produkcyjnego ten dodatek do żywności zostaje pozbawiony nawet 80 proc. cennego błonnika pokarmowego. Spożywanie zarówno produktów bogatych w mąkę rafinowaną, jak i w cukry proste wywołuje skoki poziomu cukru w krwiobiegu. Tego rodzaju żywność przeważnie zawiera duże ilości kalorii, nie pozostawia na długo uczucia sytości i powoduje tycie.
Utwardzone oleje
Tłuszcze utwardzone, czyli uwodornione powstają podczas procesu przetwarzania ciekłych olejów roślinnych, żeby nadać im stałą konsystencję.
Możemy je znaleźć m.in. w: batonach, ciastkach, pasztetach, parówkach, gotowych daniach i słonych przekąskach. Utwardzone lub częściowo utwardzone oleje roślinne występujące w tych produktach są niewidoczne gołym okiem. Pojawiają się na etykietach jako olej słonecznikowy, palmowy, kokosowy, sojowy czy rzepakowy.