To królowa polskich stołów. Karmi szereg nowotworów

2

Wiele osób nie wyobraża sobie kanapki bez dodatku do smarowania – najczęściej używamy masła lub margaryny. Ale czy to właściwy wybór? Czy margaryna rzeczywiście ma mniej kalorii niż masło? Który z tych produktów jest korzystniejszy? Postaramy się to wyjaśnić.

To królowa polskich stołów. Karmi szereg nowotworów
Margaryna zawiera szkodliwe tłuszcze trans. Masło jest lepszą alternatywą (Adobe Stock)

Debata na temat zdrowotnych zalet masła i margaryny trwa od dawna. Nic w tym dziwnego, wszak to bardzo popularne dodatki do pieczywa, ale nie tylko. Masło składa się przynajmniej w 80% z tłuszczu zwierzęcego, mlecznego, i dostarcza takich witamin jak A, wspierająca wzrok, E, znana z właściwości przeciwutleniających, oraz D, wzmacniająca kości i zęby. Margaryny dzielą się na miękkie, używane jako zamiennik masła, oraz twarde, stosowane do smażenia czy pieczenia.

Masło i margaryna - co wybrać do codziennego spożycia?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smażenie na maśle. Nie jest tak zdrowe, jak sądziliśmy

Masło zawiera tłuszcze nasycone, podczas gdy margaryna ma w sobie "sztuczne" tłuszcze trans. To bardzo istotna różnica. Zarówno tłuszcze nasycone, jak i trans wpływają negatywnie na poziom cholesterolu LDL, obniżając jednocześnie poziom HDL. Jednak tłuszcze trans są bardziej szkodliwe dla zdrowia niż nasycone.

Mimo że masło zawiera tłuszcze nasycone, posiada również kwasy krótko i średnio–łańcuchowe. Dzięki temu tłuszcze nie są aż tak złowrogie dla naszego organizmu. Udowodniono, że masło spośród wszystkich znanych nam tłuszczy jest najzdrowsze i lekkostrawne – mówi dr Krystyna Pogoń z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie w rozmowie z WP abcZdrowie.

A co z kalorycznością? W tym wypadku sprawa jest nie do końca oczywista. Margaryna faktycznie ma mniej kalorii, ale ze względu na obecność tłuszczów trans, nie jest zalecanym zamiennikiem masła. - Tłuszcze trans są odpowiedzialne za rozwój niebezpiecznych chorób m.in.: chorób serca, depresji, nowotworów, zwiększają również ryzyko niepłodności - ostrzega dr Pogoń dla WP abcZdrowie.

Ekspertka wyraźnie odradza spożywanie margaryny, niezależnie od wieku, podkreślając, że mimo dodawania do margaryn witamin czy ziół, nadal nie stanowią one zdrowego, naturalnego wyboru. Masło to pod kątem zdrowia zdecydowanie lepszy wybór.

Wiele osób całkowicie decyduje się jednak na rezygnację zarówno z masła, jak i margaryny. Coraz ciekawszą alternatywę dla smarowania pieczywa stanowią takie opcje, jak kremy orzechowe, pasta z awokado czy hummus.

Autor: ACG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić