Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

To królowa polskich stołów. Karmi szereg nowotworów

11

Wiele osób nie wyobraża sobie kanapki bez dodatku do smarowania – najczęściej używamy masła lub margaryny. Ale czy to właściwy wybór? Czy margaryna rzeczywiście ma mniej kalorii niż masło? Który z tych produktów jest korzystniejszy? Postaramy się to wyjaśnić.

To królowa polskich stołów. Karmi szereg nowotworów
Margaryna zawiera szkodliwe tłuszcze trans. Masło jest lepszą alternatywą (Adobe Stock)

Debata na temat zdrowotnych zalet masła i margaryny trwa od dawna. Nic w tym dziwnego, wszak to bardzo popularne dodatki do pieczywa, ale nie tylko. Masło składa się przynajmniej w 80% z tłuszczu zwierzęcego, mlecznego, i dostarcza takich witamin jak A, wspierająca wzrok, E, znana z właściwości przeciwutleniających, oraz D, wzmacniająca kości i zęby. Margaryny dzielą się na miękkie, używane jako zamiennik masła, oraz twarde, stosowane do smażenia czy pieczenia.

Masło i margaryna - co wybrać do codziennego spożycia?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smażenie na maśle. Nie jest tak zdrowe, jak sądziliśmy

Masło zawiera tłuszcze nasycone, podczas gdy margaryna ma w sobie "sztuczne" tłuszcze trans. To bardzo istotna różnica. Zarówno tłuszcze nasycone, jak i trans wpływają negatywnie na poziom cholesterolu LDL, obniżając jednocześnie poziom HDL. Jednak tłuszcze trans są bardziej szkodliwe dla zdrowia niż nasycone.

Mimo że masło zawiera tłuszcze nasycone, posiada również kwasy krótko i średnio–łańcuchowe. Dzięki temu tłuszcze nie są aż tak złowrogie dla naszego organizmu. Udowodniono, że masło spośród wszystkich znanych nam tłuszczy jest najzdrowsze i lekkostrawne – mówi dr Krystyna Pogoń z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie w rozmowie z WP abcZdrowie.

A co z kalorycznością? W tym wypadku sprawa jest nie do końca oczywista. Margaryna faktycznie ma mniej kalorii, ale ze względu na obecność tłuszczów trans, nie jest zalecanym zamiennikiem masła. - Tłuszcze trans są odpowiedzialne za rozwój niebezpiecznych chorób m.in.: chorób serca, depresji, nowotworów, zwiększają również ryzyko niepłodności - ostrzega dr Pogoń dla WP abcZdrowie.

Ekspertka wyraźnie odradza spożywanie margaryny, niezależnie od wieku, podkreślając, że mimo dodawania do margaryn witamin czy ziół, nadal nie stanowią one zdrowego, naturalnego wyboru. Masło to pod kątem zdrowia zdecydowanie lepszy wybór.

Wiele osób całkowicie decyduje się jednak na rezygnację zarówno z masła, jak i margaryny. Coraz ciekawszą alternatywę dla smarowania pieczywa stanowią takie opcje, jak kremy orzechowe, pasta z awokado czy hummus.

Autor: ACG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
800+ dla Ukraińców. Trzaskowski: jeśli mieszkają i płacą podatki w Polsce
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić