Właściwości truskawek
Truskawki są bogatym źródłem witaminy C i błonnika pokarmowego. Spożywanie tych soczystych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów i chorób serca, a także działa pozytywnie na układ odpornościowy, odkwasza organizm i reguluje ciśnienie krwi.
Czytaj też: Najzdrowsze warzywo na świecie
Źródło błonniku
Szpinak dostarcza do organizmu* błonnik, beta-karoten, kwas foliowy, białko, wapń, potas, żelazo oraz witaminę A, C, E, K i B6*. Sprawdza się doskonale w kuchni jako dodatek do sałatek i gorących potraw. Poza tym posiada właściwości antynowotworowe i chroni nas przed miażdżycą.
Szparagi zawierają magnez, potas, selen, witaminę A, C, K oraz witaminy z grupy B. Dzięki zawartości kwasu foliowego, działa korzystnie na układ nerwowy i jest zalecany kobietom w ciąży. Szparagi można ugotować lub przyrządzić na grillu.
Czytaj też: Kody na owocach. Co oznaczają?
Wiśnie posiadają fitoskładniki, błonnik i znaczne ilości cennej witaminy C. Pomagają obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL we krwi i wspomagają produkcję czerwonych krwinek. Przeciwutleniacze występujące w wiśniach, niszczą wolne rodniki, zmniejszają ryzyko raka i opóźniają proces starzenia. Ponadto, sok z wiśni pomaga na bezsenność.
Burak, pomidor i jagoda
Pomidory poza witaminą A, B6, C i K, zawierają również likopen, który wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Z pomidorów można przyrządzić pyszną zupę, sałatkę lub krem.
Jagody również zawierają cenne witaminy i minerały, a także polifenole. Te związki chemiczne mają właściwości antynowotworowe i zapobiegają chorobom serca.
Buraki są bogatym źródłem żelaza, magnezu i witaminy B1. Sok ze świeżych buraków reguluje poziom cholesterolu, poprawia koncentrację i chroni wątrobę przed toksynami.
Czytaj też: Modne warzywa i owoce. Znasz je?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl