Ziemniaki to bardzo popularne, jednak niepozorne warzywa. Jak się okazuje, znajdziemy w nich więcej witaminy C niż batatach, ogórkach, cebuli czy pomidorach.
Regularne dostarczanie do organizmu kwasu askorbinowego usprawnia układ immunologiczny, łagodzi objawy infekcji bakteryjnych i wirusowych oraz stymuluje zdolność wytwarzania kolagenu przez organizm. Ta cenna substancja jest budulcem mięśni, kości, stawów, zębów, naczyń krwionośnych i rogówki oka. Witamina C to także silny przeciwutleniacz, który opóźnia proces starzenia się organizmu, niszczy szkodliwe wolne rodniki i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Ziemniaki zawierają również takie cenne elementy, jak witamina A i E, potas, magnez, fosfor i błonnik pokarmowy. Poza tym ziemniaki nie są drogie i niezależnie od pory roku można je bez problemu kupić w każdym sklepie spożywczym.
"Badania sugerują, że są one jednym z warzyw oferujących najwięcej składników odżywczych w przeliczeniu na dolara" – podkreśla Cara Harbstreet, znana dietetyczka i założycielka Street Smart Nutrition.
Ziemniaki usprawniają proces przemiany materii i wbrew niektórym opiniom wcale nie są wysokokaloryczne. Oczywiście jedzenie tych warzyw może zafundować nam znaczne ilości pustych kalorii i zaszkodzić naszemu zdrowiu, jeśli będziemy je spożywać z dodatkiem tłustego sosu, skwarek czy oleju pozostałym po smażeniu.
Żeby w pełni wykorzystać prozdrowotne właściwości ziemniaków, należy obrać je ze skórki (nie za grubo) i wrzucić do garnka z małą ilością wrzątku. Warzyw nigdy nie powinniśmy zalewać zimną wodą. Ziemniaki gotujemy przez ok. 20 minut pod przykryciem. Najlepiej nie dodawać do nich soli. Najzdrowszym sposobem na przyrządzenie ziemniaków, jest ugotowanie ich w mundurkach.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.