Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz | 

Najzdrowsze rodzaje mięsa. Dietetyk nie ma wątpliwości

109

Światowa Organizacja Zdrowia, dietetycy oraz eksperci od lat zalecają, by w naszej codziennej diecie ograniczyć obecność mięsa. Nie oznacza to, że powinniśmy całkowicie z niego zrezygnować. Nieumiejętne odejście od potraw mięsnych może narazić nas na niedobory. Warto wiedzieć, który rodzaj mięsa będzie najbardziej wartościowy dla organizmu.

Najzdrowsze rodzaje mięsa. Dietetyk nie ma wątpliwości
Królik, gęś, czy indyk to najzdrowsze rodzaje mięsa (Sieto Verver)

Zdaniem dietetyków jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa jest drób, w którym znajdziemy magnez, potas, fosfor, cynk i żelazo. Oczywiście mowa o drobiu pochodzącym z bezpiecznych i ekologicznych hodowli, gdzie nie stosuje się antybiotyków.

Z drobiu szczególnie polecam indyka – mówi w rozmowie z "WP abcZdrowie" Joanna Choińska. Ekspertka poleca, by wybierać produkty z chowu naturalnego. – Mięso będzie mniej nafaszerowane antybiotykami – dodaje dietetyczka.

Mięsem, po które warto sięgać, jest również gęsina. Chociaż nie należy do najchudszych mięs, jest bogactwem cynku, fosforu i żelaza. Znajdziemy w niej również niacynę, witaminy z grupy B oraz witaminy E i A. Co ciekawe, Polska jest największym producentem gęsi w Europie, a mięso to uchodzi za rarytas w Niemczech. W naszym kraju gęsinę wciąż spożywamy jednak dość rzadko.

Niedoceniane w Polsce jest mięso z królika. Chude, lekkostrawne, zawierające białko, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, fosfor... Mięso królika jest doskonałym źródłem kwasu linolenowego, który słynie z tego, że zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak zawał, nadciśnienie czy miażdżyca.

Na liście najzdrowszych mięs znajduje się również cielęcina, czyli mięso z cieląt w wieku od dwóch tygodni do sześciu miesięcy. Jest niskokaloryczna i zawiera małą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo znajdziemy w niej mnóstwo łatwo przyswajalnego żelaza, witamin z grupy B oraz cynku. Eksperci ds. żywienia zwracają szczególną uwagę na wysoką zawartość witaminy B2, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i immunologicznego oraz witaminy B12 chroniącej przed zaćmą.

Zobacz także: Stek z drukarki 3D. To ewenement na światową skalę!
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić