Jagoda kamczacka
Jagodę kamczacką warto włączyć do swojego codziennego menu przede wszystkim ze względu na właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, neuroprotekcyjne i przeciwwirusowe. W tym pysznym fioletowym owocu znajdziemy kwercetynę, antocyjany, witaminę C i K, potas, mangan i magnez. Sięganie regularnie po ten rodzaj jagód pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów w krwiobiegu, zmniejszając tym samym ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Substancje obecne w jagodach kamczackich zapobiegają również nadciśnieniu tętniczemu.
Minikiwi
Ten produkt nazywany przez niektórych specjalistów polskim superowocem można zaliczyć do owoców jagodowych. Jest nie tylko niskokaloryczny, ale zawiera również wiele prozdrowotnych składników, takich jak witamina C, E, błonnik pokarmowy, polifenole i luteina. Dzięki zawartości cennych substancji zmniejsza ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w organizmie i chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Dereń jadalny
Derenia można rozpoznać po czerwonych podłużnych owocach, z których można zrobić dżem marmoladę lub leczniczą nalewkę. Dereń jadalny jest źródłem witaminy A, C, P, flawonoidów, wapnia, manganu, cynku, fosforu i miedzi. Po ten owoc powinny sięgać zwłaszcza osoby borykające się ze zbyt wysokim ciśnieniem. Podnosi również odporność organizmu na sezonowe infekcje i przeciwdziała stanom zapalnym.
Rokitnik
Właściwości rokitnika są wykorzystywane w medycynie naturalnej od wielu wieków. Wyciąg z tej rośliny wykazuje silne właściwości przeciwutleniające. W rokitniku znajduje się 10 razy więcej witaminy C niż w cytrynie. Jest bogaty także w prowitaminę A, witaminę D, E, K, witaminy z grupy B, antocyjany, flawonoidy, żelazo, magnez, krzem oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Preparaty na bazie tej rośliny wpływają korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, wzmacniają skórę i włosy, a także pomagają na takie dolegliwości jak biegunka, choroba wrzodowa, problemy ze stawami, grypa i przeziębienie.