Rokitnik
Rokitnik jest bogatym źródłem kwasu askorbinowego i dyzmuntozy, która jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Dzięki temu zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Suplementy diety na bazie owoców rokitniki są stosowane przy chemioterapii.
Zobacz także: Włącz do diety. To jeden z najzdrowszych owoców
Dereń jadalny
Dereń jadalny można zarówno zjeść na surowo, jak i wykorzystać do przygotowania przetworów i popularnej w naszym kraju leczniczej nalewki. W niepozornych małych, czerwonych i podłużnych owocach znajdziemy wapń, mangan, cynk, żelazo, miedź, fosfor oraz witaminę A, C i P. Dereń działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Ponadto doskonale sprawdza się podczas walki z niedokrwistością, reguluje ciśnienie krwi i podnosi odporność organizmu na sezonowe infekcje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Minikiwi
Mniejszego kuzyna doskonale znanego przez mieszkańców kraju nad Wisłą kiwi można śmiało dodać do listy polskich superfoods. W minikiwi znajdziemy m.in.: witaminę C, E, błonnik pokarmowy, polifenole i luteinę. Dzięki obecności wielu cennych substancji regularne sięganie po ten owoc podnosi odporność, usprawnia pracę układu pokarmowego w tym naszych jelit i zapobiega rozwojowi cukrzycy i raka jelita grubego. Zawarte w nim antyoksydanty opóźniają proces starzenia się organizmu, niszczą szkodliwe wolne rodniki i wykazują silne właściwości przeciwnowotworowe.
Zobacz także: Jedz do woli. Zawiera najwięcej antyrakowych polifenoli
Jagoda kamczacka
Pomimo tego, że w naszym kraju nie cieszy się zbyt wielką popularnością, nie powinniśmy przechodzić obok niej obojętnie. Wprawdzie jagoda kamczacka znana również jako wiciokrzew pochodzi z północno-wschodniej części kontynentu azjatyckiego, ale uprawia się ja także w chłodniejszych obszarach Europy. Substancje w niej zawarte wykazują przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, antywirusowe, przeciwmiażdżycowe i neuroprotekcyjne właściwości. Poza tym jagoda kamczacka wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, obniżając ciśnienie tętnicze i zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu i trójglicerydów w krwiobiegu. Ten niewielki fioletowy owoc zawiera takie cenne elementy jak witamina C i K, magnez, potas, mangan, antocyjany i kwercetyna.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.