Aromatyczne, mięsiste, wykorzystywane zarówno w gęstym sosie, pikantnej zalewie czy sokach pomidory zostały docenione przez naukowców.
W rankingu Amerykańskiego Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorób (CDC) pomidory uplasowały się na wysokiej pozycji w kategorii... owoce.
Dlaczego, mimo obiegowej opinii bogaty w antyoksydanty i substancje odżywcze pomidor uznany został w rankingu za owoc?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wskazuje na to botaniczny charakter tej rośliny. Pomidor wyrastający z kwiatów jest owocem, a nie jak w przypadku innych warzyw, wyrastających z korzeni rośliny.
Czytaj także: Ich pomidory zalewają Polskę. W tym roku padł rekord
Owocowy charakter pomidorów podkreślają też Włosi, u których już w samym słowie: pomodoro oznacza on złoty owoc.
Bez względu na to, czy będzie on dla nas warzywem, czy owocem, pomidor na pewno jest zdrowy. To produkt niskokaloryczny, źródło potasu, beta-karotenu oraz witamin C i E. Pomidory zawierają też zdrowy dla człowieka likopen - przeciwutleniacz z grupy karotenów - podkreśla portal Zielona Interia.
Pomidor na liście stworzonej przez Amerykańskie Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorób zajął co prawda dopiero 20 pozycję, jednak był pierwszym umieszczonym na niej owocem.
Dalej na liście znalazły się, jak podkreśla portal Zielona Interia cytryny, truskawki czy pomarańcze.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.