Umeboshi, zwane również kwaśnymi śliwkami bądź japońskimi morelami, to suszone i marynowane owoce o charakterystycznym kwaskowatym smaku i okrągłym kształcie. Najlepiej zbiera się je pod koniec czerwca, kiedy osiągają najwyższą kwasowość.
W kuchni idealnie nadają się jako dodatek do białego ryżu lub zawinięte w wodorosty, tworząc interesujące połączenia smakowe. Dodatkowo - po uprzednim moczeniu -umeboshi wykorzystuje się do sporządzania tempury.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ten owoc to znakomity sposób na oczyszczenie organizmu
Stałe spożywanie umeboshi pomaga oczyszczać organizm z toksyn i wspiera funkcjonowanie wątroby, pomagając w leczeniu stanów zapalnych i stłuszczenia tego organu. To oznacza, że ich stosowanie pozwala także na szybsze pozbycie się kaca.
Ponadto śliwki zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie, przyspieszają perystaltykę jelit, usuwają zalegające resztki pokarmowe i zapobiegają zaparciom. Dodatkowo śliwki te są bogate w potas, mangan, tiaminę, ryboflawinę i witaminę A.
Czytaj także: Najgorszy rodzaj jogurtu. Dietetycy ostrzegają
Z badań opublikowanych w czasopiśmie "Tumori" wynika, że ekstrakt z umeboshi może hamować rozwój nowotworów, nie naruszając zdrowych komórek. Substancje zawarte w tych owocach mogą wspierać leczenie raka wątroby, jelita grubego, trzustki, piersi i skóry.
Umeboshi to także znakomity regulator estrogenów w naszym ciele. Dodatkowo przeciwutleniacze obecne w śliwkach spowalniają proces starzenia, a polifenole zwiększają produkcję kolagenu i stymulują działanie osteoblastów, które są niezwykle ważne w procesie syntezy kości, chroniąc przed osteoporozą.
Czytaj także: Zbieraj właśnie teraz. Tak oczyścisz organizm z toksyn
Właściwości antybakteryjne śliwek umeboshi doskonale wpływają na zdrowie jamy ustnej, zmniejszając ryzyko próchnicy, zapalenia dziąseł i ubytków w zębach. Regularne spożycie tych owoców pomaga również regulować poziom cukru we krwi oraz ogranicza stres oksydacyjny, który jest powiązany z rozwojem wielu poważnych chorób. Dodatkowo umeboshi wspomagają równowagę kwasowo-zasadową organizmu, pomagając go odkwasić. To więc owoc, który znacząco wpływa na poziom odporności organizmu.
Umeboshi kupimy w Polsce. Nie jest jednak tanio
Umeboshi to owoc, który zdecydowanie nie należy do najtańszych. Za opakowanie 150 gramów trzeba zapłacić w Polsce nawet ponad 30 złotych. W sprzedaży znajdziemy także ocet wyprodukowany z tych japońskich śliwek.