Mniszek lekarski
Zarówno kwiaty, korzenie, jak i liście mniszka lekarskiego są jadalne. Preparaty na bazie tej rośliny skutecznie oczyszczają organizm z toksyn i sprawdzają się przy leczeniu chorób wątroby i woreczka żółciowego. W mleczu znajdziemy witaminę C, A, witaminy z grupy B, magnez, potas i krzem. Poza tym mniszek zawiera znaczne ilości beta-karotenu. Ten przeciwutleniacz chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów.
Pokrzywa
Pokrzywa zawiera takie cenne elementy jak witamina A, E i K, witaminy z grupy B, nienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy organiczne i fenolowe, chlorofil i flawonoidy. Wykazuje właściwości moczopędne, dlatego można ją wykorzystać podczas leczenia kamicy nerkowej. Pokrzywa oczyszcza ciało z toksyn, usprawnia proces przemiany materii, łagodzi objawy schorzeń przewodu pokarmowego, stymuluje produkcję czerwonych krwinek oraz wzmacnia nasze włosy i skórę.
Portulaka
Liście i łodygi portulaki można dodać do sałatki, zupy lub położyć na kanapkę. Jest bogatym źródłem witaminy A i C oraz kwasów omega -3. Napar z portulaki oczyszcza krew, a także pomaga na zgagę i dolegliwości układu moczowego.
Fioletowa koniczyna
Fitoestrogeny obecne w fioletowej koniczynie obniżają ryzyko raka prostaty i jelita grubego. Fioletową koniczynę można stosować jako naturalne lekarstwo na stan zapalny pęcherza, zapalenie oskrzeli i problemy skórne. Zawiera izoflawonoidy, które pomagają osobom cierpiącym na bezsenność, spadek libido i rozdrażnienie.
Rukiew wodna
Ten chwast najczęściej można spotkać w okolicach strumieni. Poza walorami smakowymi posiada również właściwości prozdrowotne. Podnosi odporność, wpływa korzystnie na trawienie, oczyszcza krew i poprawia wygląd skóry. Rukiew wodna zawiera bezcenne dla naszego organizmu przeciwutleniacze, dzięki temu opóźnia proces starzenia i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Po jej liście warto sięgać regularnie również ze względu na zawartość wapnia, żelaza, jodu, potasu oraz witaminy C, E i K.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.