Właściwości arbuza
Arbuz w 92 procentach składa się z wody, dlatego szybko gasi pragnienie. Nic więc dziwnego, że chętnie sięgamy po ten owoc w letnie dni, kiedy wyjątkowo chce nam się pić. Czerwony miąższ arbuza zawiera składniki niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu.
Do tych cennych elementów możemy zaliczyć witaminę A i E, witaminy z grupy B oraz potas, magnez, żelazo, mangan, cynk, miedź, a także śladowe ilości sodu. Arbuz posiada również likopen, który reguluje ciśnienie, obniża stężenie złego cholesterolu LDL we krwi i korzystnie działa na układ krążenia. Kolejną zaletą arbuza jest działanie przeciwzapalne i antynowotworowe.
Czytaj też: Reguluje pracę jelit
Pestki arbuza
Jak się okazuje, pestki arbuza także mają szereg prozdrowotnych właściwości, Zamiast je wydłubywać z miąższu, możemy, a nawet powinniśmy je zjeść.
Nasiona arbuza regulują poziom cukru we krwi, dostarczają znaczne ilości cennego magnezu do organizmu, działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Ponadto zawierają przeciwutleniacze i argininę, która dba o prawidłowe ciśnienie krwi.
Czytaj też: Najzdrowszy owoc świata
Najlepszym pomysłem jest uprażenie pestek arbuza na patelni. Prażone nasiona arbuza są świetnym dodatkiem do zdrowego koktajlu lub owsianki. Z prażonych pestek można również przyrządzić chrupiąca przekąskę, dodając do nich ulubione przyprawy.
Czytaj też: Oczyszcza organizm z toksyn
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl