Czosnek to środek znany od lat
Czosnek, od dawna uznawany za potężny naturalny antybiotyk, jest nieodłącznym elementem medycyny tradycyjnej. Bogactwo witamin i minerałów to tylko początek jego zalet. Zawarte w nim siarczki diallilu są zdolne do niszczenia komórek nowotworowych w jelicie grubym. Dodatkowo, dzięki obecności argininy, czosnek działa jako antyoksydant, eliminując wolne rodniki i zmniejszając ryzyko raka. Największe korzyści przyniesie spożywanie go na surowo, po wcześniejszym rozgnieceniu lub posiekaniu. Dobrym pomysłem jest także dodawanie go do wielu różnorodnych potraw.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zielona herbata to napar, po który powinniśmy często sięgać
Zielona herbata charakteryzuje się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale też nadzwyczajnymi właściwościami zdrowotnymi. To dzięki zawartości katechin, które mają znakomite działanie antynowotworowe. Badania wykazały, że regularne picie zielonej herbaty zmniejsza ryzyko raka żołądka, prostaty, piersi oraz pęcherza moczowego.
Zielona herbata ma także szereg innych, prozdrowotnych właściwości. Można wspomnieć chociażby o funkcji wspomagającej metabolizm wątroby, a także pozwala ona na obniżenie poziomu cukru w organizmie. Zielona herbata znacząco zmniejsza także ryzyko pojawienie się demencji.
Winogrona i inne owoce to znakomity antyoksydant
Owoce takie jak ciemne winogrona, borówki, truskawki, maliny, morwy i żurawiny to prawdziwe skarbnice resweratrolu. Ten flawonoid nie tylko pomaga w profilaktyce nowotworowej, ale również chroni układ krążenia przed miażdżycą, chorobą wieńcową i zawałem serca. Badania jednoznacznie wskazują, że resweratrol ogranicza rozwój komórek rakowych i zwiększa skuteczność terapii chemicznych. Co ciekawe, resweratrol możemy także kupić w aptece w formie tabletek.
Pomidory zawierają jeden, bardzo cenny związek
Likopen, obecny w pomidorach, znacznie redukuje ryzyko wystąpienia poważnych nowotworów, takich jak rak prostaty, trzustki i piersi. Ten silny antyoksydant najlepiej działa w warzywach poddanych obróbce termicznej. Dlatego warto regularnie spożywać domowe przeciery, koncentraty oraz sok pomidorowy. Jednak już nawet plasterek pomidora na kanapce to bardzo dobry pomysł.
Zobacz także: Jedz do woli. Zawiera najwięcej antyrakowych polifenoli
Te warzywa to prawdziwa bomba witaminowa
Do warzyw o działaniu antynowotworowym zaliczamy również kapustę, brokuły, rzepę, rzodkiewkę oraz kalafior. Zawarte w nich glukozynolany skutecznie chronią przed nowotworami wątroby, piersi, okrężnicy oraz szyjki macicy. Dodatkowo te warzywa dostarczają cennych składników odżywczych, takich jak witamina C, wapń, selen, magnez, kwas foliowy oraz potas. To więc prawdziwa, prozdrowotna bomba witaminowa.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.