Troć wędrowna żyje w dwóch środowiskach. W pierwszym etapie życia rozwija się w wodzie słodkiej, natomiast gdy dorośnie przenosi się do wody słonej. Podczas tarła pojawia się znowu w wodzie słodkiej. Młode osobniki przez dwa lata pływają w rzece, a po tym okresie czasu spływają do morza. W naszym kraju dorosła troć żyje w Morzu Bałtyckim, a w okresie dorastania występuje w takich rzekach jak Wieprz, Łupawa, Łeba czy Parsęta.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Mięso troci wędrownej jest delikatne w smaku i ma bladoróżową barwę. Ryba nie nadaje się do wędzenia, za to nie ma zbyt dużo ości i można ją upiec lub ugotować na parze.
Troć jest bogatym źródłem białka, jest niskokaloryczna i nie zawiera dużo tłuszczu. Można w niej znaleźć również sód, selen, magnez, potas i fosfor. Niestety, troć żyjąca w Bałtyku, może być zanieczyszczona toksycznymi związkami chemicznymi.
Jak wynika z badań, ilość dioksyn występujących w dorosłych trociach, pochodzących z polskiego morza, przewyższa dopuszczalne normy. Dotyczy to szczególnie większych przedstawicieli gatunku. Dorosła troć wędrowna może ważyć nawet 12 kilogramów.
Ze względu na toksyny zwarte w mięsie troci, nie powinno się jej jeść za często. Dioksyny mogą wpływać negatywnie na gospodarkę hormonalną, zdolności rozrodcze i prawidłowy rozwój płodu. Poza tym dioksyny osłabiają naszą odporność, działają niekorzystnie na tarczycę, system nerwowy i układ krążenia. Dlatego kupując troć, należy dowiedzieć się z jakiej hodowli pochodzi.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl