Dolegliwości bólowe atakujące kręgosłup, stawy czy kończyny dolne mogą być spowodowane wieloma czynnikami. Można do nich zaliczyć m.in.: siedzący tryb życia, stojąca pracę, niską aktywność fizyczną, niewłaściwą dietę oraz nadwagę i otyłość.
Tego rodzaju problemy zdrowotne mogą być wywołane również rozwojem stanu zapalnego stawów i kości, artretyzmem, dną moczanową, urazem mechanicznym lub nadmiernym wysiłkiem fizycznym. Podczas walki z uciążliwymi przypadłościami warto wypróbować naturalną terapię z udziałem trzech prozdrowotnych produktów spożywczych.
Do przeprowadzenia kuracji będziemy potrzebowali:
- 1 suszonej figi,
- 5 suszonych moreli,
- 1 suszonej śliwki.
Żeby uzyskać oczekiwane rezultaty, owocową mieszankę spożywamy każdego dnia przed snem przez ok. 1,5 miesiąca. Substancje obecne w tych owocach pomagają zregenerować tkanki, które tworzą krążki międzykręgowe. Dzięki nim stają się bardziej stabilne i elastyczne.
Bardzo ważne, żeby wymienione wcześniej produkty spożywać razem, a nie osobno. Składniki te możemy zmiksować i zjeść lub rozgnieść i dodać jako smarowidło do ulubionego pieczywa.
Suszone morele zawierają m.in.: potas, żelazo, fosfor, wapń, miedź, mangan, witaminę E, witaminy z grupy B, błonnik pokarmowy i karoten. Dzięki zawartości cennych składników usprawniają pracę układu immunologicznego, wzmacniają serce, poprawiają kondycję skóry i zmniejszają ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w naszym organizmie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z kolei suszone figi wykazują właściwości przeciwpasożytnicze i wspomagają prawidłową pracę tarczycy. Natomiast jedzenie suszonych śliwek wpływa korzystnie na układ pokarmowy.
Poza tym te owoce doskonale sprawdzają się przy leczeniu objawów zbyt wysokiego ciśnienia tętniczego i chorób serca. Napar z suszonych śliwek jest polecany osobom cierpiącym z powodu problemów z nerkami, reumatyzmu i zaparć.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.