Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 
aktualizacja 

Trzy składniki. Wesprą wątrobę i produkcję żółci

0

Zdrowa wątroba to podstawa dobrze funkcjonującego organizmu. Warto więc o nią zadbać — m.in. przy pomocy pożywienia, które będzie zawierało kilka określonych składników.

Trzy składniki. Wesprą wątrobę i produkcję żółci
Te 3 składniki są wsparciem dla wątroby (Getty Images, Science Photo Library)

Aminokwasy, szczególnie glicyna i tauryna

Aminokwasy, takie jak glicyna i tauryna, odgrywają kluczową rolę w pracy wątroby i żółci. Glicyna jest kluczowym składnikiem żółci, który pomaga neutralizować toksyny w wątrobie, a także pomaga w trawieniu tłuszczów. Tauryna wspomaga z kolei produkcję soli żółciowych, które są niezbędne do trawienia i absorpcji tłuszczów oraz eliminacji toksyn.

Źródłami glicyny w diecie mogą być białka zwierzęce (mięso, ryby i produkty mleczne) oraz roślinne (np. rośliny strączkowe). Tauryna jest obecna głównie w mięsie, rybach i owocach morza, a także w mniejszych ilościach w mleku, produktach mlecznych i niektórych rodzajach alg.

Cholina (witamina B4)

Cholina, często określana jako witamina B4, jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania wątroby. Wspiera proces detoksykacji, pomaga w transporcie tłuszczu i zapobiega jego gromadzeniu się w wątrobie. Buduje również błony komórkowe i wspiera wytwarzanie śluzu w przewodzie pokarmowym. Jest źródłem fosfatydylocholiny, kluczowego składnika żółci.

Cholina występuje w wielu pokarmach, ale najbogatszymi źródłami są żółtka jaj, wątroba, mięso, ryby, orzechy i nasiona. Roślinne źródła choliny to brokuły, brukselka, szpinak, orzechy i komosa ryżowa.

Witamina C 

Witamina C jest antyoksydantem, który odgrywa kluczową rolę w ochronie wątroby przed wolnymi rodnikami. Badania wykazały, że witamina C pomaga chronić wątrobę przed uszkodzeniami, wspiera procesy detoksykacji i pomaga w prawidłowym rozkładzie leków. Ponadto, witamina C jest niezbędna do przekształcenia cholesterolu w kwasy żółciowe.

Witamina C jest obecna w wielu owocach i warzywach, takich jak pomidory, ziemniaki, cytrusy, kiwi, truskawki, papryka, brokuły, jarmuż i marchewki. Zawiera ją również siemię lniane, oregano i algi morskie.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Niepokojące wieści dla rolników. Muszą przygotować się na trudne warunki
Wyniki sondaży z USA. Tak Amerykanie oceniają Donalda Trumpa
Były doradca Bidena o zawieszeniu broni w Ukrainie. "Jestem bardzo sceptyczny"
Szokujące informacje. "Fala" nadal obecna w polskim wojsku?
Niepokojące wieści z USA. "Washington Post" pisze, co może zrobić Putin
Udawała, że ma raka. Wyłudzała pieniądze od partnera i oszukiwała dzieci
To nie fotomontaż. Film z żółtą dacią niesie się po sieci
Ekspert o relacjach USA-Iran. Czy możliwy jest reset?
Rosja grozi ukraińskim żołnierzom. Trump naciska na zawieszenie broni
Opanowali ścieżki rowerowe. Są zagrożeniem dla bezpieczeństwa
Uwięzieni astronauci jeszcze nie wrócą do domu. Start Falcon 9 odwołano
Wyniki Lotto 12.03.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić