Mózg człowieka decyduje o tym, jak się odżywiamy. Jednocześnie odpowiednio ułożona dieta jest niezwykle istotna dla szarych komórek. Co zatem jeść, by nasz organizm funkcjonował optymalnie?
Dla mózgu istotny jest cukier. Ważne jest, by regularnie dostarczać mu stałej porcji energii. Należy to czynić w odpowiednich odstępach czasu.
Czytaj także: Modelka urodzona w Ukrainie: "Putina trzeba zamordować"
Mózg potrzebuje poza tym witamin B. Jeżeli nie będzie ich wystarczająco, to może wystąpić osłabienie pamięci, a także kłopoty z kojarzeniem i koncentracją. Wspomniana witamina obecna jest m.in. w mięsie indyka, fasoli, nasionach słonecznika, orzeszkach ziemnych czy mleku.
Dla mózgu ważna jest poza tym lecytyna. Znajduje się ona m.in. w żółtku, ale i orzeszkach ziemnych. Ponadto mózg potrzebuje kwasu foliowego (szpinak, sałata, kapusta, grzyby) czy też cynku (pestki dyni). W twojej diecie nie powinno zabraknąć również kwasów omega 3 (ryby, np. śledzie, olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
Czytaj także: Objaw nieuleczalnej choroby. Zwróć uwagę na ten kształt
Dieta dobra dla mózgu. Tego nie jedz!
Jeżeli chcesz się zatroszczyć o swój mózg to powinieneś unikać kawy w nadmiernych ilościach, słodyczy, cukru, soli, tłustego mięsa, alkoholu czy białego pieczywa.
Stawiaj na pieczywo razowe, wieloziarniste, a także niełuskany ryż i kaszę gryczaną. W twoim jadłospisie nie powinno zabraknąć również wszystkich wcześniej wymienionych potraw oraz śliwek, winogron, mięsa indyczego czy grochu i szczawiu.