Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
oprac. Anna Wajs-Wiejacka | 

Tych owoców lepiej unikać. Mogą przynieść więcej szkody niż pożytku

5

Owoców w zdrowej i zbilansowanej diecie nie powinno zabraknąć, o czym wie każdy. Jednak nie wszystkie owoce w takim samym stopniu przysłużą się naszemu zdrowiu, a niektóre wręcz mogą nam zaszkodzić. Których owoców lepiej unikać?

Tych owoców lepiej unikać. Mogą przynieść więcej szkody niż pożytku
Dlaczego należy unikać kandyzowanych owoców i owoców w syropie? (Getty Images, Creative Touch Imaging Ltd/NurPhoto)

Owoce są ważnym elementem zdrowej i zbilansowanej diety. Dzięki nim możemy dostarczyć do naszego organizmu niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania składników, jak witaminy, błonnik, czy minerały. Mogą być zdrową i smaczną przekąską oraz składnikiem wielu dań. Niestety nie wszystkie owoce tak samo przysłużą się naszemu zdrowiu.

Jak przekazuje portal Eska, w naszej diecie powinniśmy ograniczyć ilość owoców przetworzonych, w tym owoców karmelizowanych i tych w syropach. Po pierwsze, w trakcie obróbki tracą wiele składników odżywczych. Po drugie, zaczyna w nich dominować cukier, który prowadzi do rozwoju wielu poważnych chorób, takich jak cukrzyca, insulinooporność, miażdżyca. Konsekwencją może być też nadwaga i otyłość.

Owoców karmelizowanych i tych w syropach należy także unikać także ze względu na często obecne w nich substancje konserwujące i wzmacniające smak. Jak donosi "Wprost", do najpopularniejszych z nich należy syrop glukozowo-fruktozowy. Spożywany w nadmiernych ilościach prowadzi do zaburzenia wydzielania hormonów, m.in. leptyny, odpowiedzialnej za uczucie sytości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Więcej w lesie śmieci czy grzybów? Sprawdziliśmy

Zagrożeniem są nie tylko same owoce

Zagrożeniem są nie tylko same owoce w syropie, ale także pojemnik, w jakim są sprzedawane. Najbardziej niebezpieczne są puszki. Do ich produkcji wykorzystuje się bisfenol A (BPA) oraz glin. Badania potwierdzają, że związki te mogą przenikać do żywności, a wraz z nią trafiać do naszego organizmu.

Jak podaje "Wprost" substancje te upośledzają pracę układu hormonalnego i prowadzą do uszkodzenia wątroby. BPA sprzyja też namnażanie się wolnych rodników, przyspieszających proces starzenia. Prowadzi także do stanów zapalnych tkanek, a w połączeniu z wieloma schorzeniami może sprzyjać rozwojowi chorób nowotworowych. Dlatego, jeśli chcemy zjeść owoce w syropie, lepiej wybierajmy te sprzedawane w szklanych słoikach.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Kiedy przycinać perowskię? Termin jest kluczowy
"Nie miał szans". Jest nagranie z kolizji motocyklisty w Warszawie
Napięta sytuacja w Turcji. Przedłużono zakaz zgromadzeń
Malowali swastyki na banerach wyborczych. Szuka ich policja
Wpadł do szamba. Nie żyje młody mężczyzna
Przyłapany na obwodnicy Trójmiasta. Nagranie niesie się po sieci
Akcja na Jaszczurówce. Wolontariusze pomagają żabom pokonać ulicę
Zwłoki na poddaszu. Tragedia w Płocku
Groza w Wiedniu. Natychmiast przerwali transmisje
Kreml o rozmowach z USA. Pozostanie tajemnicą
Smutny widok w polskich lasach. Problem narasta wiosną
Papież mógł umrzeć. Poruszająca relacja lekarza
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić