oprac. Anna Wajs-Wiejacka| 

Tych owoców lepiej unikać. Mogą przynieść więcej szkody niż pożytku

0

Owoców w zdrowej i zbilansowanej diecie nie powinno zabraknąć, o czym wie każdy. Jednak nie wszystkie owoce w takim samym stopniu przysłużą się naszemu zdrowiu, a niektóre wręcz mogą nam zaszkodzić. Których owoców lepiej unikać?

Tych owoców lepiej unikać. Mogą przynieść więcej szkody niż pożytku
Dlaczego należy unikać kandyzowanych owoców i owoców w syropie? (Getty Images, Creative Touch Imaging Ltd/NurPhoto)

Owoce są ważnym elementem zdrowej i zbilansowanej diety. Dzięki nim możemy dostarczyć do naszego organizmu niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania składników, jak witaminy, błonnik, czy minerały. Mogą być zdrową i smaczną przekąską oraz składnikiem wielu dań. Niestety nie wszystkie owoce tak samo przysłużą się naszemu zdrowiu.

Jak przekazuje portal Eska, w naszej diecie powinniśmy ograniczyć ilość owoców przetworzonych, w tym owoców karmelizowanych i tych w syropach. Po pierwsze, w trakcie obróbki tracą wiele składników odżywczych. Po drugie, zaczyna w nich dominować cukier, który prowadzi do rozwoju wielu poważnych chorób, takich jak cukrzyca, insulinooporność, miażdżyca. Konsekwencją może być też nadwaga i otyłość.

Owoców karmelizowanych i tych w syropach należy także unikać także ze względu na często obecne w nich substancje konserwujące i wzmacniające smak. Jak donosi "Wprost", do najpopularniejszych z nich należy syrop glukozowo-fruktozowy. Spożywany w nadmiernych ilościach prowadzi do zaburzenia wydzielania hormonów, m.in. leptyny, odpowiedzialnej za uczucie sytości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Więcej w lesie śmieci czy grzybów? Sprawdziliśmy

Zagrożeniem są nie tylko same owoce

Zagrożeniem są nie tylko same owoce w syropie, ale także pojemnik, w jakim są sprzedawane. Najbardziej niebezpieczne są puszki. Do ich produkcji wykorzystuje się bisfenol A (BPA) oraz glin. Badania potwierdzają, że związki te mogą przenikać do żywności, a wraz z nią trafiać do naszego organizmu.

Jak podaje "Wprost" substancje te upośledzają pracę układu hormonalnego i prowadzą do uszkodzenia wątroby. BPA sprzyja też namnażanie się wolnych rodników, przyspieszających proces starzenia. Prowadzi także do stanów zapalnych tkanek, a w połączeniu z wieloma schorzeniami może sprzyjać rozwojowi chorób nowotworowych. Dlatego, jeśli chcemy zjeść owoce w syropie, lepiej wybierajmy te sprzedawane w szklanych słoikach.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić