Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Tylko tak unikniesz wzdęć. Błąd milionów Polaków

1

Bób jest bogatym źródłem cennych witamin i minerałów. Ziarna tej rośliny strączkowej są bardzo smaczne i posiadają szereg zdrowych właściwości. Zanim jednak udasz się na pobliski targ, sprawdź, na co zwrócić uwagę, kupując bób.

Tylko tak unikniesz wzdęć. Błąd milionów Polaków
(East News)

Wzdęcia po bobie

Jedzenie bobu może powodować gazy i wzdęcia. Jeżeli chcemy uniknąć tego rodzaju dolegliwości, bób powinno się odpowiednio przygotować.

Na początek należy opłukać ziarna bobu pod zimną wodą. Następnie wrzucić je go garnka, zalać gorącą wodą i odstawić na godzinę. Potem należy wylać wodę i ugotować ziarna w świeżej wodzie z niewielką ilością soli. Do bobu warto dodać odrobinę kopru, rozgnieciony ząbek czosnku, sok z cytryny lub łyżeczkę cukru.

Młode nasiona zaleca się gotować przez około 15 minut, a dojrzały bób nawet przez pół godziny. Podczas gotowania najlepiej co jakiś czas sprawdzać, czy bób jest gotowy i uważać, żeby ziarna się nie rozgotowały.

Jak kupić świeży bób?

Najlepiej wybierać bób w strąkach. Wówczas jesteśmy pewni, że jego nasiona są młode i świeże. Niestety na straganach trudno go znaleźć w takiej postaci. Zazwyczaj ziarna bobu są sprzedawane w woreczkach foliowych.

Kupując bób w takiej formie, szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na wygląd jego ziaren. Nasiona powinny mieć mały i jędrny kształt oraz intensywny zielony kolor. Im większe nasiona bobu, tym większe prawdopodobieństwo, że roślina jest stara i jej smak nie zadowoli naszego podniebienia.

Podczas zakupu warto również zerknąć na ogonki bobu. Jeżeli są pomarańczowe lub brązowe, to bób nie jest świeży i lepiej poszukać innego sprzedawcy.

Plamy na ziarnach

Sięgając po bób w woreczkach, należy dokładnie obejrzeć opakowanie. Jeśli woreczek leży na słońcu, a wewnątrz zauważymy skraplającą się wodę, to znaczy, że bób może być zepsuty i niesmaczny. Z zakupu tak przechowywanego produktu powinniśmy zrezygnować, szczególnie kiedy ziarna mają ciemne plamy.

Kiedy już wybierzemy odpowiedniej jakości bób, po przyjściu do domu powinniśmy go od razu przesypać z woreczka do miski. Sprawi to, że ziarna będą miały dostęp do powietrza i dłużej pozostaną świeże. Poza tym pojemnik z bobem należy wstawić do lodówki, wtedy nasiona zachowają swoje walory smakowe przez dłuższy czas.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić