Z buraków możemy zrobić, barszcz, sok, ćwikłę, sałatkę, pastę do kanapek, lub dodać je do ciasta, zapiekanki, owsianki i faszerowanych warzyw. Znajdziemy w nich takie cenne składniki jak: witamina A i C, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, potas, magnez, sód, fluor, cez, rubid, i beta-karoten. Zwartość wielu prozdrowotnych elementów sprawia, że regularne sięganie po buraki usprawnia pracę układu krążenia, poprawia pamięć, podnosi odporność, a także wzmacnia mięśnie, kości i zęby.
To jednak nie koniec listy walorów zdrowotnych tych popularnych warzyw. Jak wynika z najnowszych badań zakwas buraczany, podobnie jak sok z kiszonej kapusty wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Do takich wniosków doszli naukowcy z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Zespół ekspertów pod kierownictwem dr hab. Eweliny Hallmann podczas swoje analizy wykorzystał buraki hodowane w warunkach konwencjonalnych i ekologicznych. Oba te rodzaje warzyw zostały poddane procesowi fermentacji i wyprodukowano z nich sok.
Jak się okazało, napój z buraków pochodzących z uprawy ekologicznej miał więcej dobroczynnych właściwości w porównaniu do produktu pochodzącego z hodowli konwencjonalnej. Dzięki temu był skuteczniejszy w zwalczaniu komórek nowotworowych atakujących żołądek.
Zdaniem ekspertów codzienne spożywanie ok. 200 ml mikstury na bazie kiszonych buraków może znacznie zmniejszać ryzyko rozwoju raka żołądka. Regularne sięganie po odpowiednie ilości zakwasu buraczanego pomaga również hamować komórki powodujące ten rodzaj nowotworu. Prawie takie same właściwości posiada sok z kiszonej kapusty. Dotyczy to zwłaszcza napojów wyprodukowanych na bazie warzyw pochodzących z hodowli ekologicznych.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.