Cukier
Lekarze od dawna ostrzegają, że nadmiar cukru w codziennym jadłospisie może przyczynić się do nadwagi, otyłości i problemów z uzębieniem. Produkty bogate w cukier mogą zaszkodzić również naszej wątrobie. Dotyczy to zarówno rafinowanego cukru, jak i syropu glukozowo-fruktozowego. Zbyt duża ilość tych substancji sprzyja gromadzeniu się komórek tłuszczowych, które w nadmiarze zaburzają prawidłową pracę wątroby. Uważać trzeba nie tylko na słodycze, ale też np. na owoce w syropie, przetwory, słodzone soki owocowe i napoje.
Zobacz także: Ta mikstura działa cuda. Oczyszcza wątrobę w jeden dzień
Glutaminian sodu
Ten szkodliwa substancja jest dodawana do żywności w celu podniesienia jej walorów smakowych. Trzeba dokładnie czytać etykiety, bo znajduje się w większości przetworzonych produktów. Glutaminian sodu (MSG) znajdziemy w takich produktach jak: konserwy, sosy i zupy w proszku, mieszanki warzywne, kostki rosołowe i wędliny. Na etykietach artykułów spożywczych bardzo często występuje jako ekstrakt sojowy lub drożdżowy czy hydrolizowane białko roślinne. Wyniki jednych z najnowszych badań przeprowadzonych przez amerykańskich naukowców, potwierdziły, że MSG w nadmiarze może w rezultacie doprowadzić do stłuszczenia, a nawet nowotworu wątroby.
Smażone ziemniaki
Ziemniaki poddane obróbce termicznej mają w sobie akrylamid, który w sposób naturalny powstaje podczas smażenia. Znajduje się m.in. we frytkach i chipsach. Zdaniem badaczy z USA i Europy ten związek chemiczny może uszkodzić DNA i tym samym doprowadzić do rozwoju nowotworów. Poza tym produkty smażone w głębokim tłuszczu sprawiają, że w wątrobie gromadzą się szkodliwe kwasy tłuszczowe trans i nadtlenki lipidów, które znacznie ją osłabiają.
Zobacz także: Warzywo, które rujnuje wątrobę. Jest jedno "ale"
Ziołowe suplementy
Wprawdzie producenci suplementów wyprodukowanych na bazie ziołowych składników zapewniają, że są to preparaty w pełni naturalne. Jak się okazuje, niektóre z nich są szkodliwe dla naszej wątroby i mogą osłabić jej funkcje. Szczególną uwagę należy zwrócić na specyfiki zawierające pieprz metystynowy, czyli kava kava. W niektórych przypadkach substancje zawarte w tej roślinie mogą wywołać stan zapalny lub niewydolność wątroby. Przed zażyciem tego rodzaju suplementów, warto zasięgnąć opinii specjalisty.
Inne czynniki ryzyka rozwoju chorób wątroby to m.in.: regularne picie gazowanych i dietetycznych napojów, nierozsądna suplementacja witaminy A i spożywanie produktów bogatych w tłuszcze trans.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.