Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Uderza w wątrobę jak alkohol. Większość spożywa go codziennie

140

Wszyscy doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że nadmiar alkoholu niszczy naszą wątrobę. Jak się okazuje, nawet osoby, które stronią od trunków zawierających procenty, są narażone na dolegliwości związanych z tym narządem. Niektóre produkty spożywcze i preparaty medyczne również zwiększają ryzyko rozwoju chorób wątroby. Dowiedz się, o jakie produkty chodzi.

Uderza w wątrobę jak alkohol. Większość spożywa go codziennie
Uwaga na cukier i syrop glukozowo-fruktozowy. Niszczą wątrobę jak alkohol (Licencjodawca)

Cukier

Lekarze od dawna ostrzegają, że nadmiar cukru w codziennym jadłospisie może przyczynić się do nadwagi, otyłości i  problemów z uzębieniem. Produkty bogate w cukier mogą zaszkodzić również naszej wątrobie. Dotyczy to zarówno rafinowanego cukru, jak i syropu glukozowo-fruktozowego. Zbyt duża ilość tych substancji sprzyja gromadzeniu się komórek tłuszczowych, które w nadmiarze zaburzają prawidłową pracę wątroby. Uważać trzeba nie tylko na słodycze, ale też np. na owoce w syropie, przetwory, słodzone soki owocowe i napoje.

Glutaminian sodu

Ten szkodliwa substancja jest dodawana do żywności w celu podniesienia jej walorów smakowych. Trzeba dokładnie czytać etykiety, bo znajduje się w większości przetworzonych produktów. Glutaminian sodu (MSG) znajdziemy w takich produktach jak: konserwy, sosy i zupy w proszku, mieszanki warzywne, kostki rosołowe i wędliny. Na etykietach artykułów spożywczych bardzo często występuje jako ekstrakt sojowy lub drożdżowy czy hydrolizowane białko roślinne. Wyniki jednych z najnowszych badań przeprowadzonych przez amerykańskich naukowców, potwierdziły, że MSG w nadmiarze może w rezultacie doprowadzić do stłuszczenia, a nawet nowotworu wątroby.

Smażone ziemniaki

Ziemniaki poddane obróbce termicznej mają w sobie akrylamid, który w sposób naturalny powstaje podczas smażenia. Znajduje się m.in. we frytkach i chipsach. Zdaniem badaczy z USA i Europy ten związek chemiczny może uszkodzić DNA i tym samym doprowadzić do rozwoju nowotworów. Poza tym produkty smażone w głębokim tłuszczu sprawiają, że w wątrobie gromadzą się szkodliwe kwasy tłuszczowe trans i nadtlenki lipidów, które znacznie ją osłabiają.

Ziołowe suplementy

Wprawdzie producenci suplementów wyprodukowanych na bazie ziołowych składników zapewniają, że są to preparaty w pełni naturalne. Jak się okazuje, niektóre z nich są szkodliwe dla naszej wątroby i mogą osłabić jej funkcje. Szczególną uwagę należy zwrócić na specyfiki zawierające pieprz metystynowy, czyli kava kava. W niektórych przypadkach substancje zawarte w tej roślinie mogą wywołać stan zapalny lub niewydolność wątroby. Przed zażyciem tego rodzaju suplementów, warto zasięgnąć opinii specjalisty.

Inne czynniki ryzyka rozwoju chorób wątroby to m.in.: regularne picie gazowanych i dietetycznych napojów, nierozsądna suplementacja witaminy A i spożywanie produktów bogatych w tłuszcze trans.

Zobacz także: Smacznego: przepis na Buddha bowl
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
"Nie odda ulubionej zabawki". Ekspert pewny ws. Putina
Wstrząsające nagranie z Seulu. Motocyklista wpadł do dziury. Nie żyje
Ten zabieg wykonaj wiosną. Aronia obsypie się owocami
"Każdy chciałby znaleźć się na pierwszej linii". Rosyjski duchowny szokuje
Rekordowy wynik 33. Finału WOŚP. Jurek Owsiak podał kwotę
Rzecznik Kremla o dialogu z USA. "Pragmatyczny i konstruktywny"
Dezercja w północnokoreańskim wojsku. Był nękany, poszło o papierosy
Ukrainiec driftował na parkingu. Policjanci nie mieli litości
Rozsyp na trawniku jeszcze w marcu. Trawa będzie soczyście zielona
Anastazja Kuś wróciła ze srebrem. "Jestem inna niż wszyscy"
"Jazda po kielecku". Pokazali nagranie. W sieci wrze
Rosja skazała 23 Ukraińców. Wśród skazanych żołnierze pułku Azow
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić