Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Udrażniają żyły, wymiatają złogi. Najzdrowsze owoce dla serca i jelit

117

Każdy z nas w trosce o swoje zdrowie powinien do codziennego jadłospisu włączyć odpowiednią ilość produktów bogatych w cenne minerały, witaminy i substancje biologicznie czynne. Można do nich zaliczyć sezonowe, lokalne owoce, które usprawniają pracę jelit i układu sercowo-naczyniowego, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju wielu poważnych chorób. Dowiedz się, po jakie owoce warto teraz szczególnie sięgać.

Udrażniają żyły, wymiatają złogi. Najzdrowsze owoce dla serca i jelit
Borówki, jagody i winogrona to bogactwo antyoksydantów. Dla serca i jelit nie ma nic lepszego (Licencjodawca, Bashir Osman's Photography)

Borówki

Borówki możemy zaliczyć do produktów określanych mianem "super foods". Znajdziemy w nich witaminę A, B, C, E, potas, selen, cynk, wapń i żelazo, a także znaczne ilości związków polifenolowych i antyoksydantów. Dzięki zawartości cennych elementów regularne sięganie po te owoce obniża ryzyko rozwoju nadciśnienia, miażdżycy, choroby wieńcowej, zawału serca czy udaru mózgu.

Wyniki jednych z badań naukowych potwierdziły, że ekstrakt z borówek pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi. Antocyjany obecne w borówkach wpływają korzystnie na mikroflorę jelitową, chronią je przed stanami zapalnymi i rozwojem komórek nowotworowych.

Jagody

Jagoda kamczacka (haskap) jest bogatym źródłem witaminy C, potasu, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, polifenoli, flawonoidów i antocyjanów. Dzięki temu jagoda wiciokrzewu wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalnie, antyoksydacyjne, przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe.

Substancje obecne w tych ciemnych owocach hamują wchłanianie glukozy i lipidów w jelitach cienkich, zapobiegają uszkodzeniom oksydacyjnym w komórkach i wpływają korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia. Jagody chronią nas przed rozwojem takich chorób, jak anemia, nadciśnienie tętnicze, osteoporoza, cukrzyca typu 2 i nowotwory.

Winogrona

Surowe winogrona i przetwory na bazie tych owoców obniżają ryzyko rozwoju zakrzepicy, miażdżycy, zawału serca, stanów zapalnych, nadciśnienia i chorób nowotworowych. Zawartość antyoksydantów sprawia, że chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźniają proces starzenia. Poza tym winogrona pomagają oczyścić błonę śluzową jelit ze złogów i resztek pokarmowych, poprawiają równowagę florę jelitową i zwalczają zaparcia.

Do innych owoców, które usprawniają pracę układu krążenia i wpływają korzystnie na kondycję naszych jelit, można zaliczyć m.in.: kiwi, wiśnie, jabłka, maliny, aronię i jagody rokitnika.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Świebodzin zdetronizowany. Nowy pomnik Jezusa będzie dużo wyższy
Pożar Biedronki. Sklep niemal doszczętnie spłonął
Groźna sytuacja na pokładzie samolotu. Ursula von der Leyen udzieliła pierwszej pomocy pasażerowi
Uchodzi za znienawidzonego. Jest lepszy niż kiedykolwiek wcześniej
Idealne do smażenia i do kanapek. Przepis na masło klarowane
Oburzyły ją seks-gadżety w chińskim sklepie. Mieszkanka Gdańska prosi o interwencję
Kosmiczna kwota. Tyle Rafael Nadal zarobił na kortach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić