Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Udrażniają żyły, wymiatają złogi. Najzdrowsze owoce dla serca i jelit

117

Każdy z nas w trosce o swoje zdrowie powinien do codziennego jadłospisu włączyć odpowiednią ilość produktów bogatych w cenne minerały, witaminy i substancje biologicznie czynne. Można do nich zaliczyć sezonowe, lokalne owoce, które usprawniają pracę jelit i układu sercowo-naczyniowego, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju wielu poważnych chorób. Dowiedz się, po jakie owoce warto teraz szczególnie sięgać.

Udrażniają żyły, wymiatają złogi. Najzdrowsze owoce dla serca i jelit
Borówki, jagody i winogrona to bogactwo antyoksydantów. Dla serca i jelit nie ma nic lepszego (Licencjodawca, Bashir Osman's Photography)

Borówki

Borówki możemy zaliczyć do produktów określanych mianem "super foods". Znajdziemy w nich witaminę A, B, C, E, potas, selen, cynk, wapń i żelazo, a także znaczne ilości związków polifenolowych i antyoksydantów. Dzięki zawartości cennych elementów regularne sięganie po te owoce obniża ryzyko rozwoju nadciśnienia, miażdżycy, choroby wieńcowej, zawału serca czy udaru mózgu.

Wyniki jednych z badań naukowych potwierdziły, że ekstrakt z borówek pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi. Antocyjany obecne w borówkach wpływają korzystnie na mikroflorę jelitową, chronią je przed stanami zapalnymi i rozwojem komórek nowotworowych.

Jagody

Jagoda kamczacka (haskap) jest bogatym źródłem witaminy C, potasu, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, polifenoli, flawonoidów i antocyjanów. Dzięki temu jagoda wiciokrzewu wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalnie, antyoksydacyjne, przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe.

Substancje obecne w tych ciemnych owocach hamują wchłanianie glukozy i lipidów w jelitach cienkich, zapobiegają uszkodzeniom oksydacyjnym w komórkach i wpływają korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia. Jagody chronią nas przed rozwojem takich chorób, jak anemia, nadciśnienie tętnicze, osteoporoza, cukrzyca typu 2 i nowotwory.

Winogrona

Surowe winogrona i przetwory na bazie tych owoców obniżają ryzyko rozwoju zakrzepicy, miażdżycy, zawału serca, stanów zapalnych, nadciśnienia i chorób nowotworowych. Zawartość antyoksydantów sprawia, że chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźniają proces starzenia. Poza tym winogrona pomagają oczyścić błonę śluzową jelit ze złogów i resztek pokarmowych, poprawiają równowagę florę jelitową i zwalczają zaparcia.

Do innych owoców, które usprawniają pracę układu krążenia i wpływają korzystnie na kondycję naszych jelit, można zaliczyć m.in.: kiwi, wiśnie, jabłka, maliny, aronię i jagody rokitnika.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić