Borówki
Borówki możemy zaliczyć do produktów określanych mianem "super foods". Znajdziemy w nich witaminę A, B, C, E, potas, selen, cynk, wapń i żelazo, a także znaczne ilości związków polifenolowych i antyoksydantów. Dzięki zawartości cennych elementów regularne sięganie po te owoce obniża ryzyko rozwoju nadciśnienia, miażdżycy, choroby wieńcowej, zawału serca czy udaru mózgu.
Wyniki jednych z badań naukowych potwierdziły, że ekstrakt z borówek pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi. Antocyjany obecne w borówkach wpływają korzystnie na mikroflorę jelitową, chronią je przed stanami zapalnymi i rozwojem komórek nowotworowych.
Zobacz także: To najzdrowszy owoc na świecie. Rośnie w Polsce
Jagody
Jagoda kamczacka (haskap) jest bogatym źródłem witaminy C, potasu, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, polifenoli, flawonoidów i antocyjanów. Dzięki temu jagoda wiciokrzewu wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalnie, antyoksydacyjne, przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe.
Substancje obecne w tych ciemnych owocach hamują wchłanianie glukozy i lipidów w jelitach cienkich, zapobiegają uszkodzeniom oksydacyjnym w komórkach i wpływają korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia. Jagody chronią nas przed rozwojem takich chorób, jak anemia, nadciśnienie tętnicze, osteoporoza, cukrzyca typu 2 i nowotwory.
Zobacz także: Najgorsze owoce. Naszpikowane pestycydami i chemią
Winogrona
Surowe winogrona i przetwory na bazie tych owoców obniżają ryzyko rozwoju zakrzepicy, miażdżycy, zawału serca, stanów zapalnych, nadciśnienia i chorób nowotworowych. Zawartość antyoksydantów sprawia, że chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźniają proces starzenia. Poza tym winogrona pomagają oczyścić błonę śluzową jelit ze złogów i resztek pokarmowych, poprawiają równowagę florę jelitową i zwalczają zaparcia.
Do innych owoców, które usprawniają pracę układu krążenia i wpływają korzystnie na kondycję naszych jelit, można zaliczyć m.in.: kiwi, wiśnie, jabłka, maliny, aronię i jagody rokitnika.