Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Udrażniają żyły, wymiatają złogi. Najzdrowsze owoce dla serca i jelit

1

Dbanie o zdrowie wymaga włączenia do codziennej diety produktów bogatych w minerały, witaminy oraz substancje biologicznie czynne. Wśród nich warto wyróżnić lokalne, sezonowe owoce, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie jelit i układu sercowo-naczyniowego, a także zmniejszają ryzyko wielu poważnych chorób.

Udrażniają żyły, wymiatają złogi. Najzdrowsze owoce dla serca i jelit
Borówki, jagody i winogrona to bogactwo antyoksydantów. Dla serca i jelit nie ma nic lepszego (Pixabay)

Borówki zaliczane są do tzw. "superfoods" ze względu na swoje bogactwo w witaminy A, B, C, E oraz minerały takie jak potas, selen, cynk, wapń i żelazo. Owoce te są także źródłem polifenoli i antyoksydantów, które mają korzystny wpływ na zdrowie. Regularne spożywanie borówek może przyczynić się do obniżenia ryzyka wystąpienia nadciśnienia, miażdżycy, choroby wieńcowej, zawału serca czy udaru mózgu.

Badania potwierdzają, że ekstrakt z borówek skutecznie redukuje podwyższone poziomy złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi. Dodatkowo, antocyjany zawarte w borówkach wspierają zdrową mikroflorę jelitową, chroniąc przed stanami zapalnymi i zmniejszając ryzyko rozwoju nowotworów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Zbiera jagody przez 6 godzin i sprzedaje za kilka złotych. Ostrzega innych przed wysokimi mandatami

Jagody przeciwdziałają nowotworom

Warto często sięgać także po jagody. Są one bogatym źródłem witaminy C, potasu, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu oraz polifenoli, flawonoidów i antocyjanów. Dzięki tym składnikom, jagody wykazują właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwcukrzycowe oraz przeciwnowotworowe.

Owoce te wspomagają zdrowie na wielu poziomach, hamując wchłanianie glukozy i lipidów w jelicie cienkim, zapobiegając uszkodzeniom oksydacyjnym komórek oraz wspierając prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia. Dzięki temu regularne spożywanie jagody kamczackiej może pomóc w zapobieganiu anemii, nadciśnieniu tętniczemu, osteoporozie, cukrzycy typu 2 i rozwojowi nowotworów.

Dlaczego warto jeść winogrona?

Kolejnym ważnym w diecie owocem są winogrona. Mają one korzystny wpływ na zdrowie, zmniejszając ryzyko zakrzepicy, miażdżycy, zawału serca, stanów zapalnych, nadciśnienia oraz chorób nowotworowych. Dzięki zawartym w nich antyoksydantom, winogrona chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, co pomaga spowolnić procesy starzenia.

Ponadto winogrona wspomagają oczyszczanie błony śluzowej jelit z nagromadzonych złogów i resztek pokarmowych, co z kolei poprawia równowagę mikroflory jelitowej i pomaga w walce z zaparciami. Warto również wspomnieć o innych owocach, takich jak kiwi, wiśnie, jabłka, maliny, aronia i jagody rokitnika, które również wspierają układ krążenia i poprawiają funkcjonowanie jelit.

Autor: MAWI
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Kiedy przycinać perowskię? Termin jest kluczowy
"Nie miał szans". Jest nagranie z kolizji motocyklisty w Warszawie
Napięta sytuacja w Turcji. Przedłużono zakaz zgromadzeń
Malowali swastyki na banerach wyborczych. Szuka ich policja
Wpadł do szamba. Nie żyje młody mężczyzna
Przyłapany na obwodnicy Trójmiasta. Nagranie niesie się po sieci
Akcja na Jaszczurówce. Wolontariusze pomagają żabom pokonać ulicę
Zwłoki na poddaszu. Tragedia w Płocku
Groza w Wiedniu. Natychmiast przerwali transmisje
Kreml o rozmowach z USA. Pozostanie tajemnicą
Smutny widok w polskich lasach. Problem narasta wiosną
Papież mógł umrzeć. Poruszająca relacja lekarza
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić