Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Udrażniają żyły, wymiatają złogi. Najzdrowsze owoce dla serca i jelit

2

Dbanie o zdrowie wymaga włączenia do codziennej diety produktów bogatych w minerały, witaminy oraz substancje biologicznie czynne. Wśród nich warto wyróżnić lokalne, sezonowe owoce, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie jelit i układu sercowo-naczyniowego, a także zmniejszają ryzyko wielu poważnych chorób.

Udrażniają żyły, wymiatają złogi. Najzdrowsze owoce dla serca i jelit
Borówki, jagody i winogrona to bogactwo antyoksydantów. Dla serca i jelit nie ma nic lepszego (Pixabay)

Borówki zaliczane są do tzw. "superfoods" ze względu na swoje bogactwo w witaminy A, B, C, E oraz minerały takie jak potas, selen, cynk, wapń i żelazo. Owoce te są także źródłem polifenoli i antyoksydantów, które mają korzystny wpływ na zdrowie. Regularne spożywanie borówek może przyczynić się do obniżenia ryzyka wystąpienia nadciśnienia, miażdżycy, choroby wieńcowej, zawału serca czy udaru mózgu.

Badania potwierdzają, że ekstrakt z borówek skutecznie redukuje podwyższone poziomy złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi. Dodatkowo, antocyjany zawarte w borówkach wspierają zdrową mikroflorę jelitową, chroniąc przed stanami zapalnymi i zmniejszając ryzyko rozwoju nowotworów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Zbiera jagody przez 6 godzin i sprzedaje za kilka złotych. Ostrzega innych przed wysokimi mandatami

Jagody przeciwdziałają nowotworom

Warto często sięgać także po jagody. Są one bogatym źródłem witaminy C, potasu, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu oraz polifenoli, flawonoidów i antocyjanów. Dzięki tym składnikom, jagody wykazują właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwcukrzycowe oraz przeciwnowotworowe.

Owoce te wspomagają zdrowie na wielu poziomach, hamując wchłanianie glukozy i lipidów w jelicie cienkim, zapobiegając uszkodzeniom oksydacyjnym komórek oraz wspierając prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia. Dzięki temu regularne spożywanie jagody kamczackiej może pomóc w zapobieganiu anemii, nadciśnieniu tętniczemu, osteoporozie, cukrzycy typu 2 i rozwojowi nowotworów.

Dlaczego warto jeść winogrona?

Kolejnym ważnym w diecie owocem są winogrona. Mają one korzystny wpływ na zdrowie, zmniejszając ryzyko zakrzepicy, miażdżycy, zawału serca, stanów zapalnych, nadciśnienia oraz chorób nowotworowych. Dzięki zawartym w nich antyoksydantom, winogrona chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, co pomaga spowolnić procesy starzenia.

Ponadto winogrona wspomagają oczyszczanie błony śluzowej jelit z nagromadzonych złogów i resztek pokarmowych, co z kolei poprawia równowagę mikroflory jelitowej i pomaga w walce z zaparciami. Warto również wspomnieć o innych owocach, takich jak kiwi, wiśnie, jabłka, maliny, aronia i jagody rokitnika, które również wspierają układ krążenia i poprawiają funkcjonowanie jelit.

Autor: MAWI
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Żegnają 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Świebodzin zdetronizowany. Nowy pomnik Jezusa będzie dużo wyższy
Pożar Biedronki. Sklep niemal doszczętnie spłonął
Groźna sytuacja na pokładzie samolotu. Ursula von der Leyen udzieliła pierwszej pomocy pasażerowi
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić