Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Ultraprzetworzona żywność przyspiesza starzenie się organizmu

5

Włoscy naukowcy odkryli, że wysokie spożycie ultraprzetworzonej żywności może prowadzić do przyspieszenia biologicznego starzenia się organizmu, niezależnie od jej wartości odżywczej.

Ultraprzetworzona żywność przyspiesza starzenie się organizmu
Przetworzona żywność szkodzi zdrowiu (pexels)

Zespół badaczy z włoskiego Libera Universita Mediterranea przeanalizował dane z badania Moli-sani, obejmującego ponad 22 tysiące uczestników. Odkryto, że osoby spożywające duże ilości ultraprzetworzonej żywności były biologicznie starsze niż wynikałoby to z ich wieku.

W trakcie analiz sprawdzono stężenie ponad 30 różnych markerów wskazujących wiek biologiczny. Wiek biologiczny, w przeciwieństwie do chronologicznego zależnego od daty urodzenia, odzwierciedla faktyczny stan narządów, tkanek i układów organizmu, co oznacza, że może różnić się od rzeczywistego wieku osoby.

Dzięki szczegółowym kwestionariuszom żywieniowym naukowcy uzyskali informacje na temat spożycia substancji typowych dla żywności przetworzonej, takich jak maltodekstryny, hydrolizaty białkowe, utwardzone tłuszcze, barwniki, konserwanty, wzmacniacze smaku czy słodziki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: To nie jest wędlina. Czytaj etykietę, zanim ją kupisz

Ultraprzetworzona żywność to nie tylko paczkowane przekąski czy słodzone napoje, ale również produkty pozornie nieszkodliwe, takie jak masowo produkowany chleb, jogurty owocowe, niektóre płatki śniadaniowe czy zamienniki mięsa.

Nasze dane pokazują, że wysokie spożycie żywności ultraprzetworzonej ma nie tylko negatywny wpływ na ogólne zdrowie, ale może także przyspieszać samo starzenie, sugerując związek, który wykracza poza słabą jakość odżywczą tych produktów – podkreśla Simona Esposito, autorka publikacji w czasopiśmie "American Journal of Clinical Nutrition".

Mechanizmy szkodliwego wpływu ultraprzetworzonej żywności na zdrowie nie są jeszcze w pełni poznane. Oprócz tego, że są niewystarczające pod względem odżywczym, bogate w cukry, sól oraz tłuszcze nasycone lub trans, produkty te przechodzą intensywny proces przetwarzania przemysłowego, który w rzeczywistości zmienia ich skład.

Prowadzi to do utraty składników odżywczych i błonnika. Może to mieć istotne konsekwencje dla szeregu funkcji fizjologicznych, w tym metabolizmu glukozy oraz składu i funkcjonalności mikrobioty jelitowej.

Autor: BBI
Źródło:PAP
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 11.03.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Ukraina zgodziła się na zawieszenie broni. Szczegóły w przyszłym tygodniu
Nagranie z autostrady A1. Internauci aż się zagotowali
Łazik odkrył tajemnicę Marsa. Przełom w badaniach
"Możemy jej nie zauważyć". Leśnicy ostrzegają, pokazali nagranie
Co jedzą polscy żołnierze? Zupę parówkową porównano do pomyj
Niemal dwa miesiące utrudnień na ulicach Gdańska. Powodem... żaby
130 punktów i 20 tys. zł. Oto efekt pościgu za piratem drogowym
Internauci zwrócili uwagę gwieździe Realu Madryt. "Ona ma 16 lat!"
W Polsce mamy "szarą strefę". Mowa o Górnym Śląsku i w okolicach Warszawy
Amerykanie ocenili Melanię. W sondażu pytano o jej wpływ na Donalda Trumpa
Publiczne radio na cenzurowanym. Afera dotyczy żony gwiazdy FC Barcelony
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić