Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Ultraprzetworzona żywność przyspiesza starzenie się organizmu

5

Włoscy naukowcy odkryli, że wysokie spożycie ultraprzetworzonej żywności może prowadzić do przyspieszenia biologicznego starzenia się organizmu, niezależnie od jej wartości odżywczej.

Ultraprzetworzona żywność przyspiesza starzenie się organizmu
Przetworzona żywność szkodzi zdrowiu (pexels)

Zespół badaczy z włoskiego Libera Universita Mediterranea przeanalizował dane z badania Moli-sani, obejmującego ponad 22 tysiące uczestników. Odkryto, że osoby spożywające duże ilości ultraprzetworzonej żywności były biologicznie starsze niż wynikałoby to z ich wieku.

W trakcie analiz sprawdzono stężenie ponad 30 różnych markerów wskazujących wiek biologiczny. Wiek biologiczny, w przeciwieństwie do chronologicznego zależnego od daty urodzenia, odzwierciedla faktyczny stan narządów, tkanek i układów organizmu, co oznacza, że może różnić się od rzeczywistego wieku osoby.

Dzięki szczegółowym kwestionariuszom żywieniowym naukowcy uzyskali informacje na temat spożycia substancji typowych dla żywności przetworzonej, takich jak maltodekstryny, hydrolizaty białkowe, utwardzone tłuszcze, barwniki, konserwanty, wzmacniacze smaku czy słodziki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: To nie jest wędlina. Czytaj etykietę, zanim ją kupisz

Ultraprzetworzona żywność to nie tylko paczkowane przekąski czy słodzone napoje, ale również produkty pozornie nieszkodliwe, takie jak masowo produkowany chleb, jogurty owocowe, niektóre płatki śniadaniowe czy zamienniki mięsa.

Nasze dane pokazują, że wysokie spożycie żywności ultraprzetworzonej ma nie tylko negatywny wpływ na ogólne zdrowie, ale może także przyspieszać samo starzenie, sugerując związek, który wykracza poza słabą jakość odżywczą tych produktów – podkreśla Simona Esposito, autorka publikacji w czasopiśmie "American Journal of Clinical Nutrition".

Mechanizmy szkodliwego wpływu ultraprzetworzonej żywności na zdrowie nie są jeszcze w pełni poznane. Oprócz tego, że są niewystarczające pod względem odżywczym, bogate w cukry, sól oraz tłuszcze nasycone lub trans, produkty te przechodzą intensywny proces przetwarzania przemysłowego, który w rzeczywistości zmienia ich skład.

Prowadzi to do utraty składników odżywczych i błonnika. Może to mieć istotne konsekwencje dla szeregu funkcji fizjologicznych, w tym metabolizmu glukozy oraz składu i funkcjonalności mikrobioty jelitowej.

Autor: BBI
Źródło:PAP
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Mają polskie korzenie. Będą kanonizowani. Papież podjął decyzję
Tajemnicze symbole na drzewach w Skandynawii. Kryją mroczną przeszłość
Rosjanie pokazali cel ataku jądrowego w Polsce. Gen. Polko: Sieją strach
Kłopoty byłego reprezentanta Polski. Został zatrzymany przez CBA
Patent na zamrożone szyby w aucie. Zapomnij o skrobaniu
Nie żyje Jaromir Netzel. Był znanym adwokatem i prezesem PZU
Ten trik pozwoli ci zaoszczędzić pieniądze. Wystarczy śrubokręt
Medytowali ze zwłokami, by zyskać supermoce. Policja odkryła 12 ciał
TVN odwoła się od kary KRRiT. "To godzi w wolność słowa"
Leśnicy przeszukują lasy. Chodzi o groźne szkodniki
Jak zrobić czarny czosnek? Przepis na niezwykły dodatek do dań
Tak odstraszysz gołębie z balkonu. Prosty i skuteczny sposób
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić