Zespół badaczy z włoskiego Libera Universita Mediterranea przeanalizował dane z badania Moli-sani, obejmującego ponad 22 tysiące uczestników. Odkryto, że osoby spożywające duże ilości ultraprzetworzonej żywności były biologicznie starsze niż wynikałoby to z ich wieku.
W trakcie analiz sprawdzono stężenie ponad 30 różnych markerów wskazujących wiek biologiczny. Wiek biologiczny, w przeciwieństwie do chronologicznego zależnego od daty urodzenia, odzwierciedla faktyczny stan narządów, tkanek i układów organizmu, co oznacza, że może różnić się od rzeczywistego wieku osoby.
Dzięki szczegółowym kwestionariuszom żywieniowym naukowcy uzyskali informacje na temat spożycia substancji typowych dla żywności przetworzonej, takich jak maltodekstryny, hydrolizaty białkowe, utwardzone tłuszcze, barwniki, konserwanty, wzmacniacze smaku czy słodziki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ultraprzetworzona żywność to nie tylko paczkowane przekąski czy słodzone napoje, ale również produkty pozornie nieszkodliwe, takie jak masowo produkowany chleb, jogurty owocowe, niektóre płatki śniadaniowe czy zamienniki mięsa.
Nasze dane pokazują, że wysokie spożycie żywności ultraprzetworzonej ma nie tylko negatywny wpływ na ogólne zdrowie, ale może także przyspieszać samo starzenie, sugerując związek, który wykracza poza słabą jakość odżywczą tych produktów – podkreśla Simona Esposito, autorka publikacji w czasopiśmie "American Journal of Clinical Nutrition".
Mechanizmy szkodliwego wpływu ultraprzetworzonej żywności na zdrowie nie są jeszcze w pełni poznane. Oprócz tego, że są niewystarczające pod względem odżywczym, bogate w cukry, sól oraz tłuszcze nasycone lub trans, produkty te przechodzą intensywny proces przetwarzania przemysłowego, który w rzeczywistości zmienia ich skład.
Prowadzi to do utraty składników odżywczych i błonnika. Może to mieć istotne konsekwencje dla szeregu funkcji fizjologicznych, w tym metabolizmu glukozy oraz składu i funkcjonalności mikrobioty jelitowej.