Żywność bogata w cukier
Nadmiar cukru w codziennej diecie zwiększa ryzyko rozwoju nadwagi, otyłości, cukrzycy, insulinooporności i próchnicy zębów. Poza tym regularne sięganie po jego znaczne ilości może wywoływać stany zapalne w naszym organizmie lub nasilać ich objawy.
Pamiętajmy, że ta szkodliwa substancja znajduje się nie tylko w cukiernicy, ale także w takich produktach spożywczych jak ciastka i batoniki, płatki śniadaniowe, gotowe dania i sosy, niektóre wyroby piekarnicze oraz napoje gazowane. Chcąc uniknąć wielu problemów zdrowotnych, powinniśmy unikać również syropu glukozowo-fruktozowego będącego zamiennikiem cukru rafinowanego.
Produkty zawierające tłuszcze trans
Tłuszcze trans są jednym z rodzajów tłuszczów nasyconych, które spożywane w nadmiarze podnoszą stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, przyczyniając się tym samym do pojawienia się zmian miażdżycowych, zawału serca i udaru mózgu. Produkty te mogą również wywoływać stany zapalne w organizmie. Najwięcej tłuszczów trans zawierają m.in.: dania typu fast food, wysokoprzetworzona żywność i twarde margaryny.
Czerwone mięso
Kolejnym produktem, którego stała obecność w codziennej diecie sprzyja rozwojowi stanów zapalnych, jest czerwone mięso i wysokoprzetworzone mięso. Zdecydowanie zdrowszymi zamiennikami są: chude mięso drobiowe, produkty roślinne i tłuste ryby morskie.
Węglowodany oczyszczone
Produkty bogate w węglowodany oczyszczone, czyli wyprodukowane na bazie białej mąki fundują nam dodatkowe kilogramy i mogą zaostrzać stany zapalne. Można do nich zaliczyć pszenne wyroby cukiernicze oraz biały chleb, ryż i makaron. Ponadto taka żywność jest pozbawiona cennych otrębów i składników odżywczych.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.