Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Unikaj jak ognia. Zapychają tętnice trójglicerydami

329

Zbyt dużo trójglicerydów w naszym organizmie zwiększa ryzyko nie tylko otyłości i rozwoju cukrzycy, ale i chorób serca oraz miażdżycy. Okazuje się, że aby obniżyć ich poziom we krwi należy wyeliminować z diety warzywa skrobiowe. Jakie?

Unikaj jak ognia. Zapychają tętnice trójglicerydami
(Getty Images)

Trójglicerydy to tłuszcze proste, które są częścią tkanki tłuszczowej. Są niezbędne do prawidłowego działania organizmu, ale ich zbyt wysoki poziom jest niebezpieczny dla zdrowia. Chociaż wiele osób uważa, że by wyrównać poziom trójglicerydów wystarczy zrezygnować z tłustych potraw i alkoholu, to nie jest to do końca prawda. W naszej diecie powinny zostać również ograniczone warzywa skrobiowe.

Ziemniaki

Polacy kochają ziemniaki. Są częstym dodatkiem do obiadów, sałatek, czy domowych fast foodów. Podajemy je w różnych postaciach: smażone, gotowane, pieczone czy puree.

Niestety, tych warzyw powinny unikać osoby, które mają we krwi podwyższony poziom trójglicerydów. Ziemniaki posiadają bowiem wysoki indeks glikemiczny i mają w sobie dużo skrobi. Skrobia w nadmiernej ilości przekształca się w trójglicerydy, które zwiększają ilość tkanki tłuszczowej w ciele. W dodatki ziemniaki często spożywamy z masłem i solą, co również nie wpływa pozytywnie na nasze zdrowie.

Groszek i kukurydza

Groszek i kukurydza (szczególnie w puszkach) również nie powinny gościć w jadłospisie osób z wysokim poziomem trójglicerydów. Warzywa te mają dużą zawartość skrobi - podobnie jak ziemniaki. Lepszym wyborem dla zdrowia będzie np. kalafior, kapusta lub brokuł. A jeśli uwielbiamy sałatkę jarzynową z dodatkiem majonezu, to na taką rozpustę pozwólmy sobie tylko raz w roku.

Fasola

Fasola jest bogatym źródłem błonnika i białka, jednak nie jest wskazana dla wszystkich. Fasola zawiera fruktozę, która w nadmiarze przekształca się w trójglicerydy. Najwięcej fruktozy mają duże ziarna fasoli, więc jeżeli koniecznie chcemy ją jeść fasolę, to powinniśmy wybrać fasolę o drobnych ziarnach.

Bataty

Bataty czyli słodkie ziemniakami coraz częściej pojawiają się w naszym jadłospisie. Wydają się być zdrowszą alternatywą dla ziemniaków. Zawierają węglowodany złożone, które się wolniej wchłaniają. Mają też niższy indeks glikemiczny. Niestety, podobnie jak ziemniaki zawierają dużą ilość skrobi, która przekształca się w trójglicerydy.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 03.03.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Tragedia w Warszawie. 24-latka wyskoczyła z 8. piętra. Nie żyje
Administracja Trumpa wprowadzi cła na Meksyk? Prezydentka ma plan
Nowy sondaż wśród Ukraińców. Takie poparcie ma Zełenski
Zderzenie autokarów w Barcelonie. Ponad 50 osób rannych
Senior z Łomży wygrał w loterii. Cztery osoby aresztowane
Trump ostro o Zełenskim. "Ten gość nie chce pokoju"
Okradli willę w Wilanowie. Zniknęły 2 elektryczne auta i droga biżuteria
Polak zmarł w Niemczech. Ujawnili wstępne okoliczności tragedii
Prymas Polski krytykuje pomysł rządu. Poszło o pieniądze
Maskotka FC Barcelony straszy dzieci? Pojawiło się nagranie z synkiem piłkarza
Dramatyczne zdarzenie w Warszawie. 12-latka skoczyła na jezdnię ekspresówki
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić