Przepis na miksturę, która oczyszcza jelita
Jelita to niezwykle ważny organ, który odpowiada za mnóstwo procesów toczących się w naszym organizmie. Gdy jest zanieczyszczony, pojawiają się stany zapalane, organizm zaczyna wysyłać sygnały ostrzegawcze: wypadają włosy, pojawiają się wzdęcia, biegunka. Chore jelita mogą też utrudniać odchudzanie, spowalniają metabolizm.
Zobacz także: Owocowa mikstura. Spróbujesz?
Czujemy się zmęczeni, osłabieni, senni, a nasz układ odpornościowy nie ma siły bronić się przed wirusami i bakteriami. Specjalista ds. żywienia Artur Topolski szacuje, że średnia ilość resztek pokarmowych w jelitach człowieka wynosi około 7 kilogramów, ale w przypadku osób, których dieta jest uboga w składniki odżywcze, może być to nawet 15 kg.
Zobacz także: W jelitach działa jak miotła. Warto pić
Aby pozbyć się złogów ekspert poleca kurację na bazie oczyszczającego napoju. Do jego przygotowania będziesz potrzebować: 250 ml wody mineralnej, 3 daktyle, 2 szklanki świeżego szpinaku, 4 banany, 2 łyżeczki siemienia lnianego, łyżeczkę cynamonu, młodego jęczmienia oraz probiotyku.
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do momentu uzyskania napoju o jednolitej konsystencji. Miksturę przechowujemy maksymalnie przez jeden dzień w lodówce. Napój spożywamy raz dziennie przez dwa tygodnie. Pora dnia nie ma znaczenia
Zobacz także: Najgorsza herbata. Może uszkodzić jelita i mózg
Napój ten nie tylko wymiecie resztki pokarmowe z jelit, przyspieszy procesy trawienne i metabolizm. Wspomoże też utratę zbędnych kilogramów i ochroni organizm przed wolnymi rodnikami, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju niebezpiecznych chorób nowotworowych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.