Maślanka to produkt uboczny, który powstaje podczas procesu oddzielania tłuszczu od zmaślonej śmietanki. Ten popularny orzeźwiający napój mleczny zawiera m.in.: wapń, magnez, selen, fosfor, sód, witaminy z grupy B, lecytynę, kwas mlekowy, białko oraz żywe kultury bakterii szczepów Lactobacillus.
Stała obecność maślanki w naszej codziennej diecie reguluje równowagę flory jelitowej, przyspiesza perystaltykę jelit oraz pomaga usunąć złogi zalegające w układzie pokarmowym i toksyczne substancje gromadzące się w naszym organizmie.
Poza tym poprawia samopoczucie, wpływa korzystnie na koncentrację i sprawność intelektualną. Maślanka wspiera również prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i wątroby, usprawnia proces przemiany materii. Warto wspomnieć, że jest produktem niskokalorycznym, lekkostrawnym i po spożyciu na długo utrzymuje uczucie sytości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z tego względu powinny po nią sięgać osoby borykające się z nadwagą i otyłością, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Ponadto mleczna mikstura wzmacnia kondycję kości, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju osteoporozy. Pomoże osobom ze zbyt wysokim cholesterolem LDL we krwi, nadciśnieniem, obniżoną odpornością oraz pacjentom będącym w trakcie antybiotykoterapii.
Niestety, nie każdy może w pełni skorzystać z prozdrowotnych właściwości maślanki. Jej spożywanie nie jest zalecane dla osób z nietolerancją laktozy, alergią pokarmową na mleko i dietą niskosodową.
Czy maślankę można pić o każdej porze dnia?
Wprawdzie nie istnieją przeciwwskazania do picia maślanki przed snem, ale u niektórych osób może to wywołać zgagę, wzdęcia czy mdłości. Maślankę lepiej spożywać o poranku. W godzinach wieczornych i późnym popołudniem nie powinni po nią sięgać z kolei pacjenci z refluksem żołądkowym i cukrzycą.