Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Usuwa złogi z jelit. Chroni przed miażdżycą i zawałem

0

Młode łodygi, liście i korzenie buraków ćwikłowych świetnie sprawdzą się jako składnik wiosennej zupy, pysznej sałatki lub ryżowej czy warzywnej zapiekanki. Po botwinkę warto sięgać nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również z powodu wartości odżywczych i wielu prozdrowotnych właściwości.

Usuwa złogi z jelit. Chroni przed miażdżycą i zawałem
Botwinka ma niesamowite właściwości, warto jeść ją jak najczęściej (Getty Images, Heike Richter)

Botwina nazywana również botwinką jest od dawna wykorzystywana w polskiej kuchni jako składnik chłodnika i wielu innych potraw. Najlepiej smakuje wiosną, kiedy jej łodygi i liście są delikatne i nie trzeba ich poddawać zbyt intensywnej obróbce.

Sezon na zbieranie botwiny rozpoczyna się w połowie kwietnia, a kończy się w sierpniu. Znajdziemy w niej takie prozdrowotne składniki jak witamina A, C i D, witaminy z grupy B, magnez, żelazo, siarka, miedź, wapń, biotyna, flawonoidy oraz błonnik pokarmowy.

Jest produktem niskokalorycznym i na długo pozostawia po sobie uczucie sytości, więc powinny po nią sięgać osoby z nadwagą i otyłością, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Poza tym usprawnia pracę jelit, przyspieszając ich perystaltykę i usuwając zalegające w nich złogi pokarmowe.

Stała obecność botwiny w naszym codziennym jadłospisie pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, chroniąc tym samym przed miażdżycą, udarem mózgu czy zawałem serca. Dzięki obecności przeciwutleniaczy zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, redukuje nadmiar wolnych rodników powodujących stres oksydacyjny i opóźnia naturalny proces starzenia się organizmu.

Ponadto wzmacnia kondycję skóry, włosów i paznokci, zapobiega dolegliwościom dermatologicznym, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby, poprawia pamięć i koncentrację, redukuje objawy zgagi i sprawdza się walce z zaburzeniami snu.

Podnosi odporność na różnego rodzaju infekcje, poprawia jakość czerwonych krwinek i pomaga zachować równowagę zasadowo-kwasową. Niestety nie każdy może w pełni skorzystać z dobroczynnego działania botwiny. Nie powinny jej spożywać pacjenci z kamicą nerkową i osoby chore na cukrzycę.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Zaniedbywał konie, nie szanował turystów. Decyzja po ujawnieniu nagrań
O krok od śmierci. Kreatywność uratowała jej życie
Jak dostać czerwoną kartkę w 15 sekund? Prezentuje młody piłkarz
Mistrz Polski poleciał do Belgii. W toalecie czekał absurd
Zakop na grządkach z bratkami. Będą kwitły całe lato
Nie żyje Halina Kolińska, bohaterka Powstania Warszawskiego. Miała 101 lat
"Imitacja działań pokojowych". Kreml krytykuje propozycję rozejmu w Ukrainie
Które produkty warto jeść na czczo, a które lepiej omijać?
Policjanci nie kryli zaskoczenia. 35-latek złapany na gorącym uczynku
Aż roi się w oczach. Tyle "karteczek" za wycieraczką
Policjant pobił i wywiózł mężczyznę do lasu. Usłyszał wyrok
Urządzili im pokaz fajerwerków pod oknami. Sąsiedzi mają dość. Gmina zabiera głos
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić