Usuwa złogi z jelit. Chroni przed miażdżycą i zawałem

Młode łodygi, liście i korzenie buraków ćwikłowych świetnie sprawdzą się jako składnik wiosennej zupy, pysznej sałatki lub ryżowej czy warzywnej zapiekanki. Po botwinkę warto sięgać nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również z powodu wartości odżywczych i wielu prozdrowotnych właściwości.

Botwinka ma niesamowite właściwości, warto jeść ją jak najczęściejBotwinka ma niesamowite właściwości, warto jeść ją jak najczęściej
Źródło zdjęć: © Getty Images | Heike Richter

Botwina nazywana również botwinką jest od dawna wykorzystywana w polskiej kuchni jako składnik chłodnika i wielu innych potraw. Najlepiej smakuje wiosną, kiedy jej łodygi i liście są delikatne i nie trzeba ich poddawać zbyt intensywnej obróbce.

Sezon na zbieranie botwiny rozpoczyna się w połowie kwietnia, a kończy się w sierpniu. Znajdziemy w niej takie prozdrowotne składniki jak witamina A, C i D, witaminy z grupy B, magnez, żelazo, siarka, miedź, wapń, biotyna, flawonoidy oraz błonnik pokarmowy.

Cała Polska słyszała o tym Dino. Spójrzcie, co zastaliśmy na Wilanowie

Jest produktem niskokalorycznym i na długo pozostawia po sobie uczucie sytości, więc powinny po nią sięgać osoby z nadwagą i otyłością, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Poza tym usprawnia pracę jelit, przyspieszając ich perystaltykę i usuwając zalegające w nich złogi pokarmowe.

Stała obecność botwiny w naszym codziennym jadłospisie pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, chroniąc tym samym przed miażdżycą, udarem mózgu czy zawałem serca. Dzięki obecności przeciwutleniaczy zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, redukuje nadmiar wolnych rodników powodujących stres oksydacyjny i opóźnia naturalny proces starzenia się organizmu.

Ponadto wzmacnia kondycję skóry, włosów i paznokci, zapobiega dolegliwościom dermatologicznym, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby, poprawia pamięć i koncentrację, redukuje objawy zgagi i sprawdza się walce z zaburzeniami snu.

Podnosi odporność na różnego rodzaju infekcje, poprawia jakość czerwonych krwinek i pomaga zachować równowagę zasadowo-kwasową. Niestety nie każdy może w pełni skorzystać z dobroczynnego działania botwiny. Nie powinny jej spożywać pacjenci z kamicą nerkową i osoby chore na cukrzycę.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Komunikat ws. kapsuły Nyx. Wspomniano też o Polakach
Komunikat ws. kapsuły Nyx. Wspomniano też o Polakach
15 mln zł za życie Maksa. Rodzice chłopca próbują dokonać niemożliwego
15 mln zł za życie Maksa. Rodzice chłopca próbują dokonać niemożliwego
Gruzin zatrzymany na gorącym uczynku. Będzie deportowany
Gruzin zatrzymany na gorącym uczynku. Będzie deportowany
Rosja może opracowywać broń przeciw satelitom Starlink. Wywiady NATO ostrzegają
Rosja może opracowywać broń przeciw satelitom Starlink. Wywiady NATO ostrzegają
Auto wpadło w poślizg. Dramatyczne chwile pod Szamotułami
Auto wpadło w poślizg. Dramatyczne chwile pod Szamotułami
Policja z Sosnowca szuka fałszywego jubilera
Policja z Sosnowca szuka fałszywego jubilera
"Samobiczowanie to nobilitacja". Opisała dramat zakonnic
"Samobiczowanie to nobilitacja". Opisała dramat zakonnic
Zobaczyli okrąg z góry. Odkrycie pod Śremem. "Sensacyjne"
Zobaczyli okrąg z góry. Odkrycie pod Śremem. "Sensacyjne"
Morsy z Pogorii zanurzyły się dla Franka. Charytatywna akcja przyniosła gigantyczną sumę
Morsy z Pogorii zanurzyły się dla Franka. Charytatywna akcja przyniosła gigantyczną sumę
Wyciekły plany Łukaszenki. Buduje fabrykę broni dla Putina
Wyciekły plany Łukaszenki. Buduje fabrykę broni dla Putina
Zawrzało we Włoszech. 13-latek przechodzi tranzycję. Sąd ogłosił
Zawrzało we Włoszech. 13-latek przechodzi tranzycję. Sąd ogłosił
IMGW ostrzega. To nas czeka 22 i 23 grudnia. "W wielu regionach"
IMGW ostrzega. To nas czeka 22 i 23 grudnia. "W wielu regionach"