30-letni mężczyzna, który pił alkohol ze znajomymi w pubie w indyjskim mieście Gurgaon, przekonał się, jak szkodliwy dla zdrowia może być ciekły azot. Jego temperatura wrzenia to -195,8 stopni Celsjusza. Koktajle, które go zawierają, powinno się pić w momencie, gdy znad trunku przestanie unosić się dym. Niestety eksperci ostrzegają, że wiele osób, zamawiając drinka, jest już w stanie upojenia alkoholowego i nie pamięta o niebezpieczeństwie.
Biznesmen zamówił drink z dodatkiem ciekłego azotu i wypił go zaraz po podaniu, co spowodowało silny ból, obrzęk brzucha, duszności i senność. Mężczyznę przewieziono do szpitala Lumbia Asia w Gurgaon i stwierdzono u niego kwasicę mleczanową spowodowaną wysokim stężeniem kwasu mlekowego w organizmie. Tomografia komputerowa wykazała, że w żołądku pacjenta powstała otwarta dziura na skutek perforacji jelit lub żołądka.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Dr Amit Deepta Goswami ze szpitala w Gurgaon wyjaśnił, że perforacja była spowodowana gazem, który trafił do żołądka mężczyzny i nie miał możliwości się z niego wydostać. W tej sytuacji konieczna była operacja. Lekarze nie mogli zagwarantować, że mężczyzna przeżyje. Na szczęście pacjenta udało się uratować i po operacji jego stan zdrowia zaczął wracać do normy.
Dr Mrigank S Sharma, chirurg, ostrzega, że ciekły azot może powodować odmrożenia we wszystkich tkankach naszego organizmu. Poza tym, kiedy substancja ta zamienia się w gaz, powiększa się nawet 500 razy i po połknięciu może eksplodować w żołądku.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl