*Producenci doskonale wiedzą, że bardziej opłacalne jest wykorzystywanie oleju palmowego *po utwardzeniu, ponieważ wtedy wolniej się utlenia i ma większą odporność na wysokie temperatury. Artykuły spożywcze zawierające olej palmowy mają dłuższy termin przydatności. Jednak to właśnie po utwardzeniu staje się bardzo niebezpieczny dla naszego organizmu. Jest rakotwórczy, sprzyja rozwojowi chorób serca, powoduje otyłość i cukrzycę. Oto przykłady produktów gdzie występuje w dużych ilościach.
Kremy czekoladowe
Dzieci uwielbiają kanapki z kremem czekoladowym, ale ta przyjemność może być niebezpieczna dla ich zdrowia. Kremy zawierają tłuszcz ale także cukier, który powoduje nadwagę i otyłość także wśród najmłodszych konsumentów.
Podczas produkcji kremów czekoladowych z dodatkiem oleju palmowego wytwarzają się substancje rakotwórcze. Warto więc uważnie czytać etykiety i wybierać zdrowsze produkty.
Lody
Olej palmowy w lodach zmienia ich konsystencję na gładką i kremową. Również czekolady i batony dzięki niemu są bardziej błyszczące i mają dłuższy termin przydatności. Podczas zakupów lepiej sięgać po lody, które nie zawierają oleju palmowego.
Margaryna
Margaryna w stałej konsystencji także ma zły wpływ na zdrowie. Występują w niej izomery trans powodujące wzrost stężenia cholesterolu LDL co prowadzi do zatorów w tętnicach. Gdy taki stan utrzymuje się przez dłuższy czas, zwiększa się ryzyko udaru, zawału serca czy rozwoju miażdżycy.
Pieczywo
Również chleby pakowane w folię mogą zawierać utwardzony tłuszcz palmowy. Olej palmowy znajdziemy także w takich produktach jak: bułki do hot dogów, hamburgerów, pieczywo tostowe, drożdżówki.
Ciasto na pizzę
W tych produktach także znajdziemy utwardzony tłuszcz szkodliwy dla naszego zdrowia. Ciasta na pizze zawierają również spulchniacze i polepszacze mąk, także niepożądane w codziennym jadłospisie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.